CANLI BLOG

Kurdistan ve Türkiye’de yerel seçimler

Kurdistan ve Türkiye’de 81 il, 973 ilçe ve 390 beldede bugün gerçekleştirilen yerel seçimlerin sonuçları netleşmeye başladı.

YEREL SEÇİMLER 2024

00:11

Temelli’den Bedlîs açıklaması: Gasp edilmesine izin vermeyeceğiz

DEM Parti Bedlîs İl Örgütü, kentteki seçim sonuçlarına ilişkin açıklama yaptı. Parti binasının önünde yapılan açıklamaya halkın yanı sıra DEM Parti milletvekilleri Hüseyin Olan, Sezai Temelli ve Serhat Eren katıldı. Burada konuşan DEM Parti Milletvekili Sezai Temelli, Kurdistan’da birçok ilde başarılı sonuçlar elde ettiklerini söyledi. Temelli, “Başarısız gibi görünen birkaç ilde de aslında seçim hileleri, yolsuzlukları, algı yönetimi ve seçmen kaydırmaları gibi meseleler yüzünden şu anda basında bir haber yayılıyor. Birçok ilde olduğu gibi halk iradesini güçlü bir şekilde sandığa yansıtmış ve DEM Parti kazanmıştır. Ama Şirnex ve Bedlîs gibi bazı illerde maalesef henüz oylar kesin sayılmadan burada AKP’nin algı yönetimi üzerinden sanki seçim sonuçlanmış gibi bir açıklamasına şahit olduk. Böyle bir şey söz konusu değil” diye konuştu.

‘DEMOKRATİK HAKLARIMIZI SAVUNUYORUZ’ 

Çok sayıda geçersiz oy olduğunu vurgulayan Temelli, “Biz bu konuda tüm hukuk ve yetkili birimlerimizle itirazlarımızı gerçekleştiriyoruz. Basına yansıyan aradaki fark gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü çok sayıda geçersiz oy var ve bu oyların incelenmesi sonucunda maddi hiçbir temeli yoktur. Tamamen keyfi bir biçimde halkımızın oyları geçersiz sayılarak ya da başka partilere yazılarak ki o partilerin burada bir karşılığı olmadığını çok iyi biliyoruz. Bu yöntemle oylarımız gasp edilmeye çalışılıyor. Biz sandıklarımıza sahip çıktık. Şimdi de gerekli işlemleri yapmaya devam ediyoruz. Hukukçularımızla ve tüm il örgütümüzle buradayız. Halkımız da burada oyuna sahip çıkıyor. Hiçbir provokasyona gelmeden. Çünkü biliyoruz ki Şirnex’te olduğu gibi burada da kolluk gücü eliyle provokasyonlar yaratılmaktadır. Bu kabul edeceğimiz bir şey değil. Bizler demokratik haklarımızı savunuyoruz. O hakkımızın peşinden de sonuna kadar gideceğiz. Bir tek oyumuzun bile gasp edilmesine izin vermeyeceğiz” diye belirtti. 

DEM Partililer, açıklamanın ardından il seçim kuruluna giderek, sonuçlara itiraz etti. Bunun üzerine bazı oyların tekrar sayılacağı kaydedildi.

00:04

Sêrt’te taşıma seçmenlere rağmen rekor sonuç

DEM Parti), Sêrt’te tarihi bir farka imza attı. AKP’nin 6 bin 600’den fazla polis ve askeri seçmen olarak taşıdığı kentte, DEM Parti tüm usulsüzlüklere rağmen belediyeyi fark atarak kazandı. 

Kentte kurulan sandıklardan DEM Parti’ye 36 bin 856 oy (yüzde 53) alırken, AKP’ye 27 bin 554 oy (yüzde 33) çıktı. Ortaya çıkan bu sonuçlarla DEM Parti kentte AKP’ye 9 bin 302 oy fark atmış oldu.

2019 yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP), kentte 33 bin 227 (yüzde 48) oy alırken, AKP 31 bin 611 (yüzde 46) oy almıştı. O seçimlerde bin 616 oy fark yiyen AKP, sonrasında kayyım atanan kentte bu kez 9 bin 302 fark yedi.

00:01

Erdîş’te “Bê Serok jiyan nabe” sloganlı kutlama

DEM Parti’nin Wan’ın Erdîş (Erciş) Belediyesi’ni kazanmasından sonra binlerce kişi “Bê Serok jiyan nabe” sloganları ile kutlama yapıyor. Yüzlerce araçlık konvoy oluşturan yurttaşlar, hava fişek ve halaylarla kutlamalarını sürdürüyor.

23:59

DEM Wan İl Örgütü: 14 belediyenin tamamını kazandık

DEM Parti Wan İl Örgütü, Büyükşehir Belediyesi yanı sıra 14 ilçe belediyesinin tamamını kazandıklarını ilan etti. Seçim baş başa geçtiği Miks (Bahçesaray) ilçesinde ıslak tutanaklara göre partilerinin kazandığı kaydedildi. İl örgütünden yapılan açıklamada, “Partimizin seçim takip sistemi verileri, ıslak sandık sonuç tutanakları ve YSK’ya ulaştırılan tutanaklara göre; Bahçesaray ilçemizin belediye başkanlığı seçimlerini DEM Parti kazanmıştır. AKP adayı eşbaşkan adaylarımızı tebrik ederek, salonu terk etmiştir. Bu sonuç üzerine ilçedeki farklı kesimler tarafından seçim sonuçları manipüle edilmek istenmektedir. Bu hukuksuz duruma karşı bir heyet ilçeye gitmiştir. Halkımızın sandık iradesini koruyacağız” denildi. 

23:47

İmamoğlu: Türkiye başka bir Türkiye olacak

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçimlerin sonuçlarına ilişkin CHP İl Başkanlığı binasında açıklama yaptı. “Seçimi kazanmış bulunuyoruz” diyen İmamoğlu, “İstanbul ittifakın içselleştiren ve güçlendiren halkımıza, çocuklara, kadınlara, gençlere, halkın oluşturduğu vicdan ittifakına teşekkür ediyorum” diye belirtti.  

İmamoğlu, “İstanbul ittifakına bakarak şunu söylemek istiyorum; millet sadece kimin yöneteceğine karar vermez, görev de verir. Seçmen ne mesaj verdi, halk ne görev verdiği anlamakla yükümlüyüz. Milletin sandıkta verdiği görevleri yok sayanlar eninde sonunda kaybederler. Sandıkta verilen görevleri herkesin doğru anlamakla yükümlülüğü vardır. Bugün halk bana belediyecilikte tam yol ileri görevini vermiştir. 16 milyon vatandaşımızla birlikte partizanlığı tarihe gömdük. İstanbul sadece bana değil, sayın cumhurbaşkanına ve iktidara da cevap vermiştir” ifadelerinde bulundu. 

KAYYUMLARIN TARİHE KARIŞTIĞI BİR DÖNEM OLACAK

İmamoğlu, şunları da söyledi: “Ortaya konan irade güçlü bir demokrasi ve kardeşlik iradesidir. Tüm farkındalıklarımızla birlikte tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçe yaşama iradesidir. Sandıkta yaşanan İstanbul ittifakı, partiler ötesi bir vicdan ittifakıdır. Ben kendimi bu iradenin hayata geçirilmesi konusunda birince derece İstanbul’da görevli ve sorumluluk sahibi sayıyorum. Siz bugün yeni bir gelecek için kapı açtınız. Yarından itibaren Türkiye başka bir Türkiye olacak. Seçim ihlallerinin tarihe karıştığı bir dönem, kayyum uygulamalarının tarihe karıştığı bir dönem bizi bekliyor olacak. Yarından itibaren uzun yıllardır bizi ayrıştıran kutuplaşma yerini çok sıcak bir kucaklaşmaya bırakacak. Bu şehrin Ermenileri, Kürtleri, Alevileri, Çerkesleri bu şehirde haklarını özgürce savunacaklar. Hak ve hukuk çerçevesinde her türlü talepte bulunabilecekler. İstanbul'un Türkiye'nin tüm renkleri tüm çiçekleri yarından itibaren açacak güneşle yeniden doğacak. İstanbul sonuçları dünyaya verilen bir mesajdır. Demokrasinin tekrar şahlanmaya başlandığı anın günüdür. Bugün artık demokrasinin kalbi İstanbul'da atmaktadır.”  

 

23:37

Tülay Hatimoğulları: Halkımız kayyumları Saray’a göndermiştir

Seçim sonuçlarını Amed’de takip eden DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partilerinin İl Örgütü binasında Amedlilerin seçim kutlamasına eşlik etti, ardından bir konuşma yaptı. Halkın başarısını selamlayan Tülay Hatimoğulları, “Direne direne kazanmaya devam edeceğiz hep beraber” dedi.

Eş Genel Başkan, çalışmalarda kadınların, gençler, Barış Anneleri, Adalet Nöbeti tutan analar, Kürt halkı, işçi, emekçi, çiftçi, esnaf, kanaat önderlerinin hep birlikte büyük bir emek harcaması sonucu 32 merkeze kayyum seçmen gönderdikleri, hileyle ve çeşitli oyunlarla almak istedikleri halde büyük bir başarıya imza attıklarını belirtti.

Bugünkü mücadelenin henüz bitmediğini ifade eden Tülay Hatimoğulları, “Seçim kurullarının önünden ayrılmayacağız. Bazı belediyelerimizi yine hile hurdaya başvurarak almaya çalışıyorlar. Şırnak’ta binlerce seçmen kaydırmalarına rağmen arkadaşlarımızın verdiği bilgiye göre, ıslak imzalı tutanaklara göre Şırnak’ta da belediyeyi kazandık. Ama bu iktidar Şırnak’ta arkadaşlarımızı gözaltına alarak, Şırnak İl Eş Başkanımıza şiddet uygulayarak seçimleri bizden çalmaya çalışıyor. Görevlerimizi henüz tamamlamadık. Bütün görevli arkadaşımız kritik olan seçim noktalarında asla ilçe seçim kurullarının, il seçim kurullarının önünden ayrılmasın. Yarın sabah kalktığımız zaman DEM Parti’nin büyük zaferinin raporunu hep birlikte halklarımızla paylaşacağız” dedi.

SAVAŞ İTTİFAKI YENİLMİŞTİR

Tülay Hatimoğulları, DEM Parti olarak bu başarıyı kolayca elde etmediklerine işaret ederek “Kayyum rejimini Kurdistan'da halklara iki dönemdir dayattılar. Ama halkımız bu rejime, büyük bir başarıyla hayır demiştir ve kayyumları Saray'a göndermiştir. Kurdistan’daki bu iradeyi artık Ankara da, Saray da görmek zorundadır. Bu seçim sonuçlarını, halkın iradesini herkes tanımak zorundadır. Ülkede seçim yapılıyorsa, seçimlerin sonuçlarını kabul etmek herkesin asli görevidir. Halkın iradesine kayyum atayanlara karşı halkımız güçlü bir cevap oldu. Bundan sonra bu anlayışı bir daha geri gelmemek üzere hep birlikte sandığa gömdük” ifadelerini kullandı.

Eş Genel Başkan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Değerli halkımız 90’lı yıllarda devrimciler, yurtseverler, Kürt halkı, Türkiye halkları JİTEM uygulamalarına ve yargısız infazlara karşı diz çökmedi, direndi. Biz de 31 Mart seçimlerinde JİTEM ittifakına geçit vermedik, vermeyeceğiz. Bu seçimde JİTEM ittifakı da savaş ittifakı da yenilmiştir. Kürdistan’ın kalbi Amed’de bile gelip savaş politikası anlatan o iktidarın savaşçı zihniyetini siz değerli halklarımız ters yüz ettiniz. Bir kez daha barış dediniz. Bunun için sizleri tebrik ediyoruz, canı gönülden kutluyoruz.

HİLE VE HURDAYA RAĞMEN KURDISTAN’DA KAZANDIK
8 Mart’ta, Newroz’da alanlara akın akın gelen siz değerli halkımız, 31 Mart seçimlerinde büyük bir başarıya imza atarak şu mesajı vermiş oldu. Kürt halkı savaş istemiyor, Kürt halkı haklarının tanınmasını istiyor, onurlu bir barış istiyor. Bu seçimlerde savaş ittifakına hayır diyerek, Türkiye ve Kurdistan’da savaş ittifakına hayır diyerek başarıya ulaşmıştır. Bu çağrımızı bugün burada Amed’in göbeğinden bütün Türkiye ve bütün dünya duysun istiyoruz. İktidar da, muhalefet de, devlet de halkın bu talebini, bu onurlu yürüyüşünü ve mücadelesini anlamalıdır ve kulak vermelidir. Buradan Amed’den hep beraber onurlu bir barış çağrısını alkış ve zılgıtlarımızla yapalım mı? 

SİYASETİN DEM’İ KURDISTAN’DA DA TÜRKİYE’DE DE TUTTU

Bizler Kurdistan’da kazandık hile ve hurdalarına rağmen, çalıp çırpmalarına rağmen. Henüz sonuçlar kesinleşmemiş olsa da bir başarıya hep beraber sizlerle imza attık. “DEM Parti artık Türkiye’de siyaset yapamaz kolu kanadı kırılmıştır, belirleyiciliği yoktur” diyenlere de aynı zamanda Türkiye siyasetinde belirleyici olduğumuzu bir kez daha gösterdik. Türkiye siyasetinde işçilerin, emekçilerin, yoksulların, ezilenlerin, sömürülenlerin sesi olmak istedik. Bunun için Türkiye’de de siyaseti DEM belirledi, siz belirlediniz değerli halkımız. Sizlerin iradesiyle siyasetin DEM’i Kurdistan’da da tuttu Türkiye’de de tuttu. 

Kürt' yok sayanlar; Kürt siyasetine savaşla, çatışmayla, kutuplaştırıcı siyasetle yanıt verenler gerçekten bu seçimlerde bir kez daha yanıt almışlardır. Çözümsüzlüğe karşı, savaş ve çatışma dayatanlara karşı, kadınları katleden zihniyete karşı, gençleri geleceksizleştiren zihniyete karşı, halkı aç bırakanlara karşı, depremzedeyi enkaz altında bırakanlara karşı yaşamın hakkıdır, özgürlüğün hakkıdır, adaletin hakkıdır verdiğimiz mücadele. Mücadelemiz mübarek olsun değerli arkadaşlar.

UZATILAN BARIŞ VE DİYALOG ELİNİ TÜRK HALKININ DAHA GÜÇLÜ SIKMASINI BEKLİYORUZ

Buradan Türkiye halklarına bir kez daha seslenmek istiyoruz. DEM Parti Türkiye’nin dört bir yanında ve Kurdistan’da özgürlük için, adalet için, demokratik bir cumhuriyetin tesis edilmesi için dün olduğu gibi bugün de mücadele etmektedir. Bugün Türkiye siyasetindeki belirleyiciliği bunun önemli bir mesajıdır. Bu mesajı Türkler, Araplar, Ermeniler, Lazlar, Çerkesler, Türkiye’de bulunan 72 milletten insanın en iyi şekilde okuyacağına, bu mesajı en iyi şekilde alacağına inanıyoruz. Kürt halkının uzattığı barış ve diyalog elini Türk halkının daha güçlü sıkmasını bekliyoruz. Bu seçimlerin barışın, diyalogun ve çözüm siyasetinin kapılarını bir kez daha aralayacağına inanıyoruz. Türkiye’deki bütün halkların, bütün demokrasi güçlerinin bu mesajı en iyi şekilde yorumlayacağına inanıyoruz. 

İŞİMİZ BİTMEDİ, SONUÇLAR RESMİLEŞENE KADAR GÖREV BAŞINDAYIZ

İşimiz tabii ki bitmedi. Bizler seçim sonuçları resmileşene kadar görev başındayız. Asla rehavete kapılmayalım. Bizler mütevazi bir şekilde coşkumuzu da yaşayacağız, başarımızı da kutlayacağız ama seçim sonuçları kesinleşene kadar hep beraber teyakkuzda olalım. Gözümüz kulağımız partimizin ne diyeceğinde olsun. Buna hep beraber dikkat edelim. Yarından itibaren Türkiye’de ve Kürdistan’da bizim çok işimiz var. Belediyeleri çalıp çırpanlara, belediyeleri hizmetsiz bırakanlara karşı mücadelemizi büyük bir hizmet aşkıyla, değerli halkımızın ihtiyacını karşılayarak en iyi belediyecilik anlayışıyla yapacağız. Açık, şeffaf, demokratik, kadın özgürlükçü belediyecilik anlayışımızla belediyeleri siz değerli halkımızla birlikte yöneteceğiz. Aynı zamanda merkezi siyasette kadınların kurtuluşu için, gençlerin geleceği için, Kürt halkının ve tüm halkların barışı için, demokratik bir anayasa oluşturulması için, herkesin haklarının anayasada güvence altına alınması için mücadelemizi hep beraber sürdüreceğiz. Bu moral ve motivasyonla mücadelemizi mutlaka büyüteceğiz. Ve siz değerli halkımıza bir kez daha sonsuz teşekkürler. Ve son sözümüz "Jin Jiyan Azadî" olsun.

23:05

Çepni: AKP'nin savaş ve sömürü politikaları çöktü

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Eşbaşkan Adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni, yansıyan seçim sonuçlarına ilişkin partilerinin İstanbul İl Örgütü binasında basın toplantısı düzenledi.

AKP’nin 20 yıllık savaş ve sömürü politikalarının çöktüğünü söyleyen Çepni, “Kazanan halklarımızın değişim ve çözüm isteği olmuştur. Kazanan kayyım gaspı ve politikalarına karşı Kürt halkımız olmuştur. Tüm baskılara rağmen Kürt coğrafyasında tüm kayyımlar çökmüş ve kayyımlar bir kez daha saraya gönderilmiştir. Aynı zamanda bugün AKP etrafına kümelenen sermaye odakları kaybetmiştir. Açlıkla, yoksullukla mücadele eden halklarımız bir kez daha bunun en güçlü tepkisini ortaya koymuşlardır. Aynı zamanda kadın cinayetlerine ve şiddetine karşı, emeklileri açlığa mahkûm eden, doğa katliamlarının uygulayıcısı partiler ve en başta da Kürt sorununda çözümsüzlük ve savaş politikalarında ısrar edenler çökmüştür” dedi.

Adaylıklarının ilk gününden bu yana İstanbul’da yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirten Çepni, “Seçim çalışmaları boyunca Kürt kenti olan İstanbul’da, Kürt halkının taleplerini, Alevilerin eşit yurttaşlık taleplerini gündemleştirdik. 1 Mart’ta açıkladığımız seçim deklarasyonumuzda İstanbul yerelinde sorunları ve çözüm önerilerini kapsamlı bir şekilde ortaya koyduk. Bu iyi anlaşılmalıdır ki sonuçlar yapısal sorunların çözüldüğü anlamına gelmez. Tüm halklarımız bu yanılgılardan uzaklaşmalıdır. Bunun mutlak bir kurtuluş olduğunu anlatsalar da bu sorunlarımızın çözüldüğü anlamına asla gelmez. Bu sonuçlar çok büyük bir şekilde emek ve demokrasi güçlerinin DEM Parti etrafında kenetlenmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Bu değişim isteğinin ancak ve ancak örgütlü ve demokratik bir mücadele ile başarıya ulaşabileceğini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu bir adımdır ve bunun çok iyi anlaşılması gerekmekte” ifadelerini kullandı.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ: İMAMOĞLU BU OYLAR BENİM DEMESİN

Meral Danış Beştaş ise, seçimlerde ortaya çıkan genel tabloda DEM Parti’nin kazandığını dile getirdi.  Beştaş, “Bütün İstanbul’da sanki sadece iki aday yarışıyormuş gibi bilinçli yaratılan bir algı vardı. Bu süreçte partimize çok büyük bir sansür ve ambargo uygulandı. Tabi ki bütün İstanbullular da bu seçim kampanyasını gördü. Salt DEM Parti seçmeni değil, genel seçmen buna ilişkin bir karar verdi. DEM seçmeni de bu konuda AKP’yi cezalandırmak istedi. İstanbul’da ortaya çıkan sonuç budur. Yani İmamoğlu ‘bu oylar benim' demesin sakın. Oylar sadece onun değil. Bizim seçmenimiz de verdi, çünkü AKP’yi cezalandırmak istedi. ‘Sahte seçmen’ diye nitelendirdiğimiz binlerce seçmenin aynı okullarda oy kullanması, Kurdistan coğrafyasında yaşananlar, İstanbul’daki seçmenin oyunu doğrudan belirledi” diye konuştu.  

Beştaş, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu sonuçla emekliler, Kürt halkı, yoksullar, işsizler, değişim isteyenler kazandı. Bir kaybeden var, o da AKP-MHP iktidarı. Biz DEM Parti olarak sadece Kurdistan coğrafyasında değil, Türkiye’nin her yerinde varız. Mücadeleye devam edeceğiz. 3’üncü yol stratejimiz kazandı ve biz bundan sonra onların deyimiyle sıkıştırılmak istenen bir yerlerde olmayacağız. Her yerde olmaya devam edeceğiz ve kâbus olmaya devam edeceğiz.”

22:58

Qileban’da halk seçim kurulu önünde nöbette

Şirnex’in Qileban (Uludere) ilçesinde resmî olmayan sayımlara göre AKP yüzde 48.97, DEM Parti ise yüzde 42.00 oy aldı. DEM Parti sonuca itiraz etti. Yapılan itirazlar sonucunda halk ilçe seçim kurulunun önünde nöbet başlattı. İlçe seçim kurulunun önüne akın eden halk ateş yakarak sonuçları bekliyor.  DEM Parti ilçe yönetiminden alınan bilgilere göre oy farkı 127’ye düştü. Bunun yanı sıra usulsüz bir şekilde bir sandığın kaçırıldığı iddia ediliyor. Halkın ilçe seçim kurulu önünde bekleyişi sürüyor.

22:56

Colemêrg'de kutlamalar devam ediyor

 

22:54

Êlih’te seçim kutlaması

 

22:52

AKP'nin 'taşımalı' gaspı

AKP, Kurdistan’ın 31 merkezine 46 bin 901 bin asker ve polisi seçmen olarak taşıdı. AKP, taşımalı asker ve polis oylarına rağmen birçok merkezde kaybetti. Ancak bazı merkezler taşımalı asker ve polis oylarıyla gasp etti. DEM Parti, henüz resmi olmayan sonuçlara itiraz edecek. 

SÊRT/DIHÊ 

Sêrt'in Dihê (Eruh) ilçesinde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), resmi olmayan sonuçlara göre 2 bin 125 oy aldı. AKP ise taşımalı seçmenlerle 2 bin 857 (Bin 71'i taşımalı) oy aldı. 

ŞIRNEX/ELKÊ

Şirnex'ın Elkê (Beytüşşebap) ilçesinde DEM Parti, 928 oy aldı. AKP, Bin 616 (828) oy aldı. 

COLEMÊRG/ŞEMZÎNAN 

Colemêrg'in Şemzînan (Şemdinli) ilçesinde DEM Part, 3 bin 739 oy aldı. AKP ise taşımalı seçmenlerle 4 bin 75 (Bn 886'sı taşımalı) oy aldı.

22:38

Çiğdem Uçar: Kurdistan’dan çekilin, kaybettiniz

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve Demokratik Bölgeler Partisi DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, resmi olmayan seçim sonuçlarına dair partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. 

İlk olarak konuşan Bakırhan, şunları söyledi: “Değerli basın emekçileri, Türkiye halkları, Türkiye siyasi tarihinin en önemli yerel seçimlerinden biri geride bıraktık. Ön seçimlerle başladığımız seçim çalışmalarımızda doğrudan yerel demokrasinin en güçlü örneğini vererek bugüne geldik. Ön seçim sürecinden bu yana hiçbir çıkarı olmadan her türlü iktidar ve devlet baskısını göze alarak zorluklarla seçim çalışmalarında güçlü şekilde yer alan başta gençler ve kadınlar olmak üzere tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Her bir arkadaşımız bu ülkenin umudu, demokratik geleceğinin garantisidir. Seçim süreci boyunca gece gündüz demeden çalışan MYK üyelerimize, PM üyelerimize, milletvekillerimize adaylarımıza, parti çalışanlarımıza ve bugün uykusuz kalarak her türlü usulsüzlük ve ihlale karşı sandıkları koruyan sandık görevlilerimize en güçlü şekilde teşekkürlerimizi iletiyoruz.

‘KÜRT SORUNUNU ÇÖZMEYEN ÇÖZÜLÜR’ DEDİK

Bu seçim sonuçları göstermiştir ki biz kazandık, iktidar kaybetti. Bu halk iradesini teslim etmedi. Kürt sorununu çözmeyen çözülür, çözüldü. Kürtlere kaybettirmeye çalışanlar ülkeyi kaybetti. Kayyum siyaseti iktidara kaybettirdi. Kürt halkı demokratik çözümden yana olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu irade, yerel demokrasi konusunda kararlıdır. Bunu bir kez daha seçimlerde vurguladı. Büyük Kürt düşmanlığı, Kürt nefreti batıda ve Kurdistan’da iktidara büyük kaybettirdi. Halkımız yenilmez olduğunu gösterdi. Bu iradeye herkes saygı duymak zorunda.

KENT UZLAŞISI POLİTİKAMIZ SONUÇ VERDİ 

Kent uzlaşısı politikamız sonuç verdi. Kayyum, sahte seçmen, irade gaspı DEM Parti’nin iradesine yenildi. Kayyumlar atadılar, başaramadılar. Sahte seçmenler atadılar, yine başaramadılar. Şu anda süreç devam ediyor. Şırnak Merkez’de haram seçmenle halkın iradesine el konulmak isteniyor.  Şırnak’ta 6541 kaçak seçmen taşınmış. Bu seçmenlerin sayısını düştüğümüzde Şırnak’ın büyük bir farkla kazanıyoruz. Ayrıca, Bitlis ve Kars’ta ıslak imzalı sonuçlara göre kazanmış durumdayız. Fakat hileyle bu kentlerde de halk iradesini gasp etmek istiyorlar. Buna asla izin vermeyeceğiz.

HALKIMIZIN OYUNU ÇALANLARA İZİN VERMEYECEĞİZ 

Karslı, Bitlisli, Şırnaklı arkadaşlarımızı, partililerimizi sandık seçim sonuçlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Haram seçmen hilesi onlarca ilçede yaşanıyor bu illerin yanında. Tüm sandıklara itiraz edeceğiz.  Asla halkımızın oyunu çalanlara izin vermeyeceğiz. Hile ile kazanmak istedikleri tek bir belediye bile meşru değildir. Aynı zamanda devlet gücünü arkasına alanlara sistematik saldırılarına karşı da mücadele ettik.

DEVLETİN ORDUSU MEDYASI DEM PARTİ’YE SALDIRDI 

Her zaman olduğu gibi DEM Parti’ye büyük bir baskı uygulandı. Kürt kentlerindeki seçimlerde devletin ordusu, medyası, yargısı topyekûn şekilde DEM Parti’ye karşı çalıştı. Çok net şekilde taşımalı sömürgecilik uygulaması devreye koyulmuştur. Seçim meydanlarında defalarca söyledik; bunların alınları seccadede akılları ve fikirleri hilededir. Bu iktidar gerçeğine rağmen muhalefet Kurdistan’daki seçim hilelerine karşı maalesef sessiz kalmıştır. Seçim süreci boyunca çalışmalarımızı engellediler, yargı, emniyet ortaklığıyla partimize baskı uyguladılar, seçim günü milletvekillerimiz adaylarımız sandık görevlilerimiz müşahitlerimiz darp edildi, katledildi. Otobüs otobüs kaçak seçmenle asker ve polisle halk iradesi gasp edilmeye çalışıldı. Tek bir oyu bile kaptırmayacağız. Haksızlık, hukuksuzluk, mazbata gaspı yapan bir yönetim meşru değildir. 

SEÇİMİN KAZANANI KÜRT HALKIDIR 

Değerli arkadaşlar; bu seçimin kazananı Kürt halkıdır, halklarımızdır, DEM Parti’dir. Türkiye’nin emekçileri, kadınları, halkları ve inançlarıdır. Şu ana kadar ortaya çıkan manzara her türlü zorluğa ve baskıya rağmen büyük bir başarıya işaret ediyor. Kazanan yerel demokrasi talebi olmuştur, merkeziyetçi, tekçi mantık halkımız tarafından bir kez daha sandıkta mağlup edilmiştir. DEM Parti'nin seçim stratejisi başarıya ulaşmıştır. Bölge kentlerindeki kentlerde belediyeler AKP’nin zulmü ve sömürüsünden kurtarılmıştır. 

Batıda birçok merkezde ezilenler, emekçiler, kadınlar, gençler halklar ve inançlar kent yönetimlerinde söz ve irade sahibi olmuştur. DEM Parti’nin ve seçmenlerinin siyaseti etkileme ve belirleme bir kez daha kanıtlanmıştır. Mecalleri kalmadı diyenlerin iddiası halkımız tarafından boşa çıkarılmıştır. Halkımızın iradesi dimdik ayaktadır. Bu iradeye doğru yaklaşmayan kaybeder. DEM Parti'nin olmadığı bir denklem kurulamaz. 1 Nisan itibariyle Türkiye siyasetinde denklem kurmak isteyen herkes DEM Parti’yi hesaba katmadan bir yol bulamaz bir yol açamaz. 

SANDIKTAN SORUNLARI ÇÖZME MESAJI VERİLMİŞTİR 

Türkiye halkları bugün sandıkta ortak akıl ve uzlaşıyla demokrasiyi, barışı, özgürlükleri, eşitliği esas alarak sorunları çözme mesajı vermiştir. DEM Parti’nin ve Türkiye halklarının huzurunda bu ülkenin demokratik geleceği, barışın inşası ve refaha kavuşması için herkesi sorunları demokratik siyasetle çözmeye çağırıyoruz. Şu ana kadar yaşanan sonuçlar bizlere beş hakikati göstermiştir. 

*Kürt halkının ve ezilenlerin temsilcisinin dem parti olduğu şüpheye yer bırakmayacak şekilde kanıtlanmıştır.

*Seçim sonuçlarıyla birlikte Türkiye halkları 3. yolu büyütme ödevini önümüze koymuştur. Yarın itibariyle örgütsüz özgürlük olmaz diyerek her yerde 3. yol çizgisini büyüteceğiz.

*Aynı zamanda devlet gücünü arkasına alanların sistematik saldırılarına karşı mücadele ettik, her zaman olduğu gibi DEM Parti büyük bir baskı uygulandı.

* Bizler açısından başta ekonomik kriz olmak üzere her türlü soruna karşı önümüzdeki dönemin parolası toplumu savunmaktır. Açlığa yoksulluğa yok saymaya karşı hem belediyelerimiz hem de partimiz olarak büyük bir mücadele vereceğiz. Ortak mücadele hatlarını arttıracak, mücadelemizi hep birlikte büyüteceğiz. Halklarla, inançlarla, kadınlarla, emekçilerle, omuz omuza vererek toplumu koruyacağız ve demokratik toplumu inşa edeceğiz.

*İktidar ve devlet aklı Kürtlere karşı hazırlandığı savaşı büyütme ve Türkiye toplumuna yayma politikasından iktidar ve muhalefet bilmelidir ki çözüm barıştadır, kurtuluş demokratik uzlaşı ve evrensel ilkelerdedir. 

* Türkiye halkları iktidara halkları ayrıştırmaya, kutuplaştırmaya son verme mesajını sandıkta net bir şekilde vermiştir. İktidar bu mesajı net bir şekilde almalıdır. 

*Seçim sonuçları ülkenin en acil ihtiyacı olan barış yolunun açılmasını net bir şekilde ortaya koymuştur. İşimiz bitmedi 1 Nisan’dan itibaren yeni başlıyor. Bu ülkeye barışı getirmek ve yoksulluğa son vermek için özgürlük, barış, demokrasi ve eşitlik mücadelemizi sürdüreceğiz”

UÇAR: KÜRT HALKI TAVRINI GÖSTERDİ

Ardından konuşan DBP Eşbaşkanı Uçar ise şunları söyledi: “Ben de DBP adını hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Kürt olmak Kurdistan'da yaşamak başlı başına bir mücadele. Biz buna müteakip tüm arkadaşlarımızla aylardır bin bir emekle ve tüm eşitsizliklere rağmen güçlü bir seçim çalışması yürüttük. Bugün de karşımıza çıkan tablo bu seçim çalışması ve tablonun hak ettiği değerle buluştuğu göstergesi. Bu seçimlerin kendisi halk iradesini gasp ederek Kurdistan’da varlık göstermeye çalışan AKP iktidarına gaspçı kayyum rejimine en güçlü cevaplardan biri olmuştur. Yine Kurdistan’ı yeniden dizayn etmek için kurmuş oldukları kirli ittifaklara en güçlü cevabı Kürt halkı bu seçimde vermiştir. Kayyum yerine ikame etmek istedikleri taşımalı, gayri meşru anayasal hiçbir dayanağı olmayan seçmenler karşısında Kürt halkı en güçlü demokratik tavrını göstermiştir. 

İKTİDARIN POLİTİKALARI HALKIN MÜCADELESİNE ÇARPTI 

Kürt sorunu karşısında bu iktidarın çözümsüzlükte yarattığı ısrar ve İmralı’da yürütmüş olduğu 25 yıllık tecritte karşı Kürt halkı bu seçimde de birliğiyle, mücadelesiyle, direnişiyle en güçlü cevabı vermiştir. Kürt sorununun çözümünde muhatap arayan bu iktidarın esas muhatabın 25 yıldır İmralı Cezaevi’nde büyük bir direniş gösteren ve barış adına tek söz sahibi olan Sayın Abdullah Öcalan’ı da onun çözüm iradesini de çözüm gücünü de sahiplendiğini göstermiştir. Yürüttüğü savaş politikaları, yürüttüğü cinsiyetçi politikalar, yürüttüğü yolsuzluk ve talan karşısında ortaya çıkan ekonomik krizin kendisi başta Kürt halkı olmak üzere bu iktidar karşısında yıllardır direnen halkın iradesine, halkın mücadelesine çarpmış ve paramparça olmuştur. Seçim sonuçlarında özellikle Kurdistan’da başarı elde etmek isteyen, kendisini yeniden var etmek isteyen AKP iktidarı Kürtleri yenmek isterken Kürtler karşısında ve demokratik mücadele karşısında çok büyük bir yenilgi almıştır. Bu kazanım elbette ki hepimizindir ve demokratik bir ülkenin şahsında çok güçlü bir motivasyon, güçlü bir dinamik olmaya da devam edecektir.

KURDİSTAN’DAN ÇEKİLİN KAYBETTİNİZ 

Seçimler devam etmektedir. Özellikle Bitlis ve Şırnak’ta oy sayımlarının engellenmesi, Hilvan’da sandıkların yakılması, kutlamalara dönük arkadaşlarımızın, halkımızın bir araya gelme biçimlerinin devletin bir saldırısıyla karşı karşıyız. Gözaltına alınan arkadaşlarımız var. Açık ifade edelim ki Kurdistan’dan çekilin. Kaybettiniz. Halkımız dün olduğu gibi bugün de mücadelesine, iradesine sandıklarına sahip çıkmaya devam edecektir. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Büyük kazandık, büyük kazanmaya devam edeceğiz. 

22:32

Çermûg’da halk hileye karşı adliyeye yürüdü

DEM Parti, CHP, Yeniden Refah ve AKP’nin yarıştığı ve sonuçların başa baş olduğu Amed’in Çermûg (Çermik) ilçesinde, DEM Parti’nin öne geçmesi üzerine oy sayımında yavaşlama yaşandı. Sonuçlara müdahale olabileceği endişesi taşıyan halk, oy sayımının yapıldığı Çermik Adliyesi önüne akın etti. Alınan duyumlar üzerine Amed Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Serra Bucak ile Doğan Hatun, İl Eşbaşkanı Sultan Yaray, il yöneticileriyle birlikte Çermûg’a gitti. Adliye önünde bulunan kitle tarafından sloganlarla karşılanan eşbaşkanlar, adliyeye giderek durum hakkında bilgi aldı. İlçede oy sayımı sürerken, eşbaşkanlar, halka sandıklara sahip çıkması çağrısını yineledi. Islak imzalı tutanaklara göre, ilçede DEM Parti önde görünürken, sandıkların halen yüzde 35’inin sayılmadığı belirtiliyor.

22:18

Bağlar’ın yeni Belediye Eşbaşkanı Sıraç Çelik: Halkımızın hizmetkarıyız

DEM Parti Amed'in Bağlar ilçesinde belediye seçimlerini açık ara ile kazandı. Resmi olmayan sonuçlara göre DEM Parti Bağlar Belediye Eşbaşkan adayları Leyla Ayaz ve Siraç Çelik yönetecek. 

ANF'ye konuşan Siraç Çelik, sonucun kendileri için bir sürpriz olmadığını söyledi. Çelik şöyle konuştu:  “Seçim çalışmalarında biz bunu görüyorduk. Bu bizim için sürpriz değil. Beklediğimiz bir sonuç. Biz halkımızın hizmetkarıyız. Halkımıza hizmet şiarı ile bu yola çıktık. Biz halkçı bir belediyecilik ilkesi ile yola çıkmıştık. Dolayısıyla çıkan sonuç bir sürpriz değildir bizim için. 

Halkın iradesi gasp edilemezdi. Bu sonuç kaçınılmazdı. Gittiğimiz her yerde halkın bizden hizmet için hiçbir talebi olmadı. Sadece irademizi geri alın, gerisini biz sonra konuşuruz dediler. Bu gerçekleşti. Biz şu sözü veriyoruz. Biz artık halkımızın istek ve taleplerine yönelik projeler üreteceğiz.”

22:13

Tetwan’da binlerce kişi sokaklara döküldü


DEM Parti Bedlîs’in Tetwan Belediyesi’ni kazanmasından sonra binlerce kişi sokaklara çıkarak kutlama yaptı. Meşaleler yakan kitle, araç araç konvoyları oluşturarak şehri turladı.

22:04

Wan'da seçim zaferi coşkuyla kutlanıyor


AKP-MHP rejiminin kayyumlarına karşı Wan'da kazanılan büyük zafer sokaklarda kutlanmaya başlandı. 

22:01

Taşımalı ‘seçmene’ rağmen: Kerboran DEM Parti’ye geçti

Yüzlerce asker ve polisin “seçmen” olarak taşındığı Kerboran’da kazanan DEM Parti oldu.

İktidarın yüzlerce asker ve polisi taşımalı “seçmen” olarak kaydettiği Dargeçit (Kerboran) ilçesinde sayım işlemi tamamlandı. Kesin olmayan sonuçlara göre; Kerboran’da Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) oldu. Kesin olmayan sonuçlara göre; DEM Parti ilçede yüzde 50’nin üzerinde oy alırken, AKP yüzde 43’lerde kaldı.

Sandık sonuçlarının ardından Kerboran’da DEM Parti İlçe binası önünde kutlamalar başladı.

Öte yandan kesin olmayan sonuçlara göre; Artuklu, Dêrik, Qoser (Kızıltepe), Nisêbîn (Nusaybin) ve Şemrex (Mazıdağı) ilçelerinde de DEM Parti seçimi büyük farkla önde götürüyor.
 
 

21:47

Amed'de coşkulu kutlamalar

 

21:41

Nisêbîn’de kutlamalar başladı

Mêrdîn’in Nîsêbîn ilçesi üç yol caddesinde oluşturulan motor konvoyu, Nusaybin sokaklarını dolaşmaya devam ediyor. 

21:36

Akdeniz’de DEM Parti önde

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı oylaması sonuçlarına göre, kent uzlaşısı ile belirlenen (DEM Parti’nin desteklediği) CHP’nin adayı Vahap Seçer yüzde 37,72 oyla önde seyrederken, en büyük ilçesi Akdeniz’de de Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) adayları Nuriye Arslan ve Hoşyar Sarıyıldız, yüzde 31,98 oyla önde. Sandıkların yüzde 24,46’sının açıldığı Akdeniz’de halkın büyük bir kısmı, DEM Parti Akdeniz İlçe binası önüne akın etti. 

21:34

Curnê Reş'te seçimi kaybeden AKP'liler sandığı ateşe verdi

Riha’nın Curnê Reş (Hilvan) ilçesinde seçimi kaybeden AKP’liler, oyların kullanıldığı bir sandığı ateşe verdi. Yeni Mahalle’de kurulu 1119 nolu sandığı yakan AKP’liler, kendilerini engellemek isteyen DEM Parti sandık görevlilerini ve polisleri darp etti. 

Yakılan sandığın ıslak imzalı sonuçlarına göre; DEM Parti 96, AKP 58, YRP 35 oy aldı. DEM Parti’nin önde olduğu ilçede partililer, 1119 nolu sandığa ait ıslak imzalı sonuçları korumaya aldı. 

DEM Partili görevliler, sandığı yakan AKP’liler hakkında suç duyurusunda bulunacak. 

 

21:32

Agirî'de halk DEM Parti'nin zaferini kutluyor

 

21:28

Wan'da seçim kutlamaları

 

21:18

DEM Parti: Herkesin gözü Şirnex’te olmalı

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Şirnex merkez seçimlerine dair açıklama yaptı. DEM Parti Şirnex İl Örgütü’nün sanal medya hesabından, “Şırnak’ta büyük bir direniş var! Herkesin gözü Şırnak’ta olmalı. Parti il binamıza gelen ıslak imzalı tutanaklara göre öne geçtik!” denildi. 

DEM Parti Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan da, “Halkımıza çağrımızdır: Her türlü oyuna rağmen kazandık. Seçim işlerinden sorumlu arkadaşlarımızı, il eş başkanlarımızı gözaltına alarak tutanakları saklayarak kazanamayacaksınız. Halkımızı sakinlik içinde partisi ile dayanışmaya iradesine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Seçim güvenliği ve halk iradesi tüm muhalefet partilerimin sorumluğundadır. Bizler irademize sahip çıkacağız, hukuken de siyaseten de itirazlarımızı yapmayı sürdüreceğiz. YSK verilerini girme işlemi sürüyor, yakından takip ediyoruz” açıklaması yaptı. 

21:16

Rêya Armûşê Adayı: AKP'nin savaş politikaları iflas etmiştir


Wan'ın en büyük ilçesi olan Rêya Armûşê (İpekyolu) seçimi DEM Parti adayları Cevdet Altındağ ve Canan Uzunay farklı biçimde kazandı. Seçim zaferine ilişkin ANF'ye açıklamalarda bulunan Eş Başkan Cevdet Altındağ şunları söyledi: "Kayyum ve AKP zihniyeti kaybetmiştir. Halkımız yine duruşunu gösterdi. AKP seçmeninin bile AKP'den uzaklaştığını görüyoruz. Türkiye halkları savaş politikalarına en büyük yanıtı sandıkta vermiştir. Kayyum pratiği ile halkın iradesini kırmak istediler ama yine sonuç alamadılar. Halkımız iradesini en güçlü biçimde sandığa yansıtmıştır. Van ve ilçelerinde DEM zafer elde etmiştir ve her şey daha da güzel olacaktır. Yarın itibaren kayyum tahribatlarını toparlamaya başlayacağız, kısa sürede hizmet ve projelerimizi kamuoyuyla paylaşacağız. Halkımızın sandıkta yaptığına karşılığı belediyede üreteceğimiz hizmetle vereceğiz."

21:11

DEM Parti: Sandıklara müdahale edilerek sonuç değiştirilmek isteniyor

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, düzenlediği basın toplantısı ile, ıslak imzalı tutanaklara göre önde oldukları Şirnex, Qers, ve Bedlîs’te sayımın yavaşlatıldığını söyledi.   

Doğan, Qers’te bin 200 oy fark ile önde olduklarını ancak veri akışının durdurulduğunu söyledi. Doğan, “Veri akışının durdurmanın ne demek olduğunu geçen seçimde de çok iyi hatırlıyoruz. Türkiye bunu çok iyi tecrübe etti. Başarısızlığı bu tür yöntemlerle saldırarak, şu anda Şırnak’ta saldırılıyor. Bu tür yöntemlerle başarısızlığınızı telafi edemezsiniz. Neler oluyor Kars’ta? Kars’ta biz açık ara öndeyiz DEM Parti olarak. Islak imzalı tutanaklara göre göre bin 200 oy farkla öndeyiz. Fakat her ne oluyorsa ne yapılmaya çalışılıyorsa ki biz ne yapılmaya çalışıldığını biliyoruz; Kars’ta oy sayımı durdurulmuş vaziyette. Şırnak’ta veri akışı keza aynı şekilde yavaşlatılmış ve adeta durdurulmuş vaziyette.

Şirnex’te’de DEM Partililere polis saldırısını hatırlatan Ayşegül Doğan, şöyle devam etti: Şırnak il merkezimiz nedensiz bir şekilde gazlandı. Bir yandan açılmayan sandıklar var. Bizdeki ıslak imzalı tutanaklara göre öndeyiz ve buna rağmen hem sandıklar açılmıyor. Hem de veriler açıklanmıyor. İl merkezimiz gazlanıyor ve gözaltına alınıyor.

Tekrar soruyoruz; ne yapmaya çalışıyorsunuz? Özellikle Şırnak’ta, Kars’ta, Bitlis’te sayım yavaşlatılmış, ıslak imzalı tutanaklara göre yine öndeyiz. Hakkari’de benzer bir durum söz konusu. Urfa’nın Halfeti İlçesi Özmüş köyünde 4 sandıkta bin 79, bin 80, bin 81, bin 82 numaralı sandıklara el konulmuş durumda. Bu sandıklardan biri yakılmış diğer 3’ü de açtırılmıyor. Buradan tüm ilgilileri uyarıyoruz; taşımalı kayyım seçmenle başaramadığınızı başka yol ve yöntemlerle yapmayı denemekten vazgeçin. 

YAPTIKLARINIZ HALKLARIN İRADESİNDEN BÜYÜK DEĞİL

Aynı zamanda Kars’ta, Şırnak'ta, Hakkari’de, Bitlis’te, Urfa’da DEM Parti için oy kullanan seçmenlerimize de, DEM Parti gönüllülerine, DEM Parti üyelerine ve sandık kurullarında görevli olan tüm gönüllülere tekrar sesleniyoruz; Karslılara, Bitlislilere, Hakkarililere, Şırnaklılara ve Urfalılara sesleniyoruz; lütfen oylarınızı koruyun ve iradenize sahip çıkın. Yetkililer de bu yaptıklarından vazgeçmeliler. Açık ara önde olduğumuz yerlerde veri akışını yavaşlatmak, saldırmak, il merkezlerimizi gazlamak, onlarca genci gözaltına almak, taşımalı seçmen kayyım seçmenle başarı elde etmeye çalışmak beyhude çabalar. Bizim zaferimizi engelleyebilecek, gölgeleyebilecek halkın iradesinden halkların iradesinden daha büyük değil olamaz. Yaptıklarınızdan vazgeçin.” 

20:51

Colemêrg’te binlerce kişi seçim zaferini kutluyor

Sandıkların yüzde 85’inin açıldığı Colemêrg’de halk, şimdiden DEM Parti’nin zaferini kutlamak için il binası önünde toplanmaya başladı. Sık sık “Bijî Serok Apo” ve “Hakkari sizinle gurur diyor” sloganları atılırken, parti yöneticileri ise halka, sandıkların güvenliği için sandıkları terk etmemelerini istiyor.

20:44

Şirnex’te DEM Partililere polis saldırısı

Şirnex’te oy kullanma işleminin tamamlanıp oy sayımına başlanması ile birlikte Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İl Örgütü binası önünde toplanan partililere polis saldırdı. Polisler üzerlerine biber gazı sıktığı partilileri dağıtmaya çalıştı. Saldırıyla birlikte DEM Parti İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

20:42

Mûş’ta DEM Parti’nin zaferi kutlanıyor

Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, Mûş merkez, Gimgim (Varto), Kop (Bulanık) ile Milazgir’de (Malazgirt) sandıklarda DEM Parti birinci çıktı. Kürt siyasetinin Mûş merkezde ilk defa belediyeyi kazanması büyük bir coşku ile sokaklarda kutlanıyor. İftardan sonra alanlara çıkan halk, davul ve zurnalar eşliğinde halaylar çekerek zaferini kutluyor. 

20:38

Fis köyünde DEM Parti yüzde 89,47 oy aldı

PKK’nin kuruluşunun ilan edildiği Amed’in Licê ilçesine bağlı Fis köyünde DEM Parti, yüzde 89 oyla birinci parti oldu. 190 seçmenin oy kullandığı köyde 170 oy, DEM Parti’ye çıktı. 

20:30

Kurdistan seçmeni kayyum, kaçak seçmen oyunlarını boşa çıkardı

Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oy sayma işlemleri devam ederken Kurdistan kentlerindeki seçmenlerin büyük bir bölümü oylarını DEM Parti'den yana kullandı. AKP iktidarının ayları öncesinden bölgeye kaydırdığı binlerce polis ve asker oyuna rağmen halk iradesi sandıklarda galip geldi. 

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Kurdistan'daki 31 merkezde 46 bin 901 taşımalı seçmen tespit ettiklerini kamuoyu ile paylaştı. Taşımalı seçmenler halk iradesinin gaspı edilmek istenmesine rağmen, Anadolu Ajansı'nın paylaştığı verilere göre, 11 kentte şu ana kadar açılan sandıklarda DEM Parti önde çıktı.

AMED 

Açılan Sandık oranı:  Yüzde 12.56

DEM Parti: Yüzde 62.47

AKP: Yüzde 17.14

HÜDAPAR: Yüzde 7.36

CHP: Yüzde 3.00

YRP: Yüzde 2.78

MÊRDÎN

Açılan Sandık oranı:  Yüzde 17.63

DEM Parti: Yüzde 54.33

AKP: Yüzde 30.09

YRP: Yüzde 4.75 

CHP: Yüzde 2.15

HÜDAPAR: Yüzde 1.96

ÊLIH

Açılan Sandık oranı:  Yüzde 6.68

DEM Parti: Yüzde 63.78

HÜDAPAR: Yüzde 15.87

AKP: Yüzde 14.06

CHP: Yüzde 2.15

YRP: Yüzde 1.16

SÊRT

Açılan Sandık oranı: 43.25

DEM Parti: Yüzde 49.04

AKP: Yüzde 39.07

CHP: Yüzde 2.21

YRP: Yüzde 1.71

HÜDAPAR: Yüzde 1.51

BEDLÎS 

Açılan Sandık oranı; Yüzde 58.77

DEM Parti: Yüzde 38.82

AKP: Yüzde 37.38

YRP: Yüzde 7.56

HÜDAPAR: Yüzde 2.36

Saadet: Yüzde 1.70

MÛŞ 

Açılan Sandık oranı:  Yüzde 34.09

DEM Parti: Yüzde 38.19

AKP: Yüzde 23.80

YRP: Yüzde 10.28

İyi Parti: 4.05

HÜDAPAR: Yüzde 3.05

DERSÎM

Açılan Sandık oranı:  Yüzde 23.75

DEM Parti: Yüzde 41.70

CHP: Yüzde 34.66

AKP: Yüzde 15.31

H. AYGÜN: Yüzde 4.10

Zafer Partisi: Yüzde 1.05

AGIRÎ

Açılan Sandık oranı:  Yüzde 50.00

DEM Parti: Yüzde 49.25

AKP: Yüzde 35.91

YRP: Yüzde 4.54

CHP: Yüzde 2.09

İyi Parti: Yüzde 1.21

ÎDIR

Açılan Sandık oranı:  Yüzde 85.31

DEM Parti: Yüzde 45.96

AKP: Yüzde 44.34

İyi Parti: Yüzde 4.22

CHP: Yüzde 2.42

YRP: Yüzde 0.78

WAN

Açılan Sandık oranı:  Yüzde 24.97

DEM Parti: Yüzde 54.39

AKP: Yüzde 28.03

YRP: Yüzde 5.05

CHP: Yüzde 2.11

HÜDAPAR: Yüzde 1.54

COLEMERG

Açılan Sandık oranı:  Yüzde 47.11

DEM Parti: Yüzde 44.40

AKP: Yüzde 41.54

CHP: Yüzde 1.07

YRP: Yüzde 0.59

Zafer Partisi: Yüzde 0.44

ŞIRNEX

Açılan Sandık oranı:  Yüzde 80.65

AKP: Yüzde 47.02

DEM Parti: Yüzde 41.53

CHP: Yüzde 3.35

YRP: Yüzde 2.77

HÜDAPAR: Yüzde 1.73

COLEMÊRG

Açılan Sandık oranı:  Yüzde 71.61

AKP: Yüzde 46.24

DEM Parti: Yüzde 42.98

CHP: Yüzde 3.08

YRP: Yüzde 2.53

HÜDAPAR: Yüzde 1.84

RIHA

Açılan Sandık oranı:  Yüzde 24.64

YRP: Yüzde 36.61

AKP: Yüzde 34.57

DEM Parti: Yüzde 22.21

CHP: Yüzde 1.30

HÜDAPAR: Yüzde 1.03

SEMSÛR 

Açılan Sandık oranı:  Yüzde 14.26

CHP: Yüzde 48.40

AKP: Yüzde 28.51

YRP: Yüzde 13.60

DEM Parti: Yüzde 2.31

Saadet : Yüzde 1.1

ÇEWLÎG

Açılan Sandık oranı:  Yüzde 94.55

AKP: Yüzde 35.55

DEM Parti: Yüzde 26.58

YRP: Yüzde 21.57

HÜDAPAR:  Yüzde 9.88

CHP: Yüzde 1.91

ERZIROM

Açılan Sandık oranı:  Yüzde 34.89

AKP: Yüzde 49.29

İyi Parti: Yüzde 21.66

DEM Parti: Yüzde 6.98

CHP: Yüzde 6.26

Zafer Partisi: Yüzde 4.39

QERS

Açılan Sandık oranı:  Yüzde 27.69

MHP: Yüzde 38.06

DEM Parti: Yüzde 26.09 

CHP: Yüzde 16.65

İyi Parti: Yüzde 8.89

YRP: Yüzde 3.32

ERDEXAN

Açılan Sandık oranı:  Yüzde 88.00

CHP: Yüzde 41.91

AKP: Yüzde 39.75

DEVA Partisi: Yüzde 3.07

HÜDAPAR: Yüzde 0.21

YRP: Yüzde 0.19

XARPET 

Açılan Sandık oranı:  Yüzde 49.08

AKP: Yüzde 39.17

YRP: Yüzde 20.99

CHP: Yüzde 15.29

MHP: Yüzde 10.81

Saadet: Yüzde 6.36

MELETΠ

Açılan Sandık oranı:  Yüzde 34.89

AKP: Yüzde 48.81

CHP: Yüzde 36.99

YRP: Yüzde 9.31

İ. GEZER: 0.84

DEM Parti: Yüzde 0.51

MEREŞ

Açılan Sandık oranı:  Yüzde 19.26

AKP: Yüzde 40.50

YRP: Yüzde 29.17

CHP: Yüzde 19.55

İyi Parti: Yüzde 4.11

Zafer Partisi:  Yüzde 1.45

DÎLOK: 

Açılan Sandık oranı:  Yüzde 39.99

AKP: Yüzde 37.20

CHP: Yüzde 30.05

YRP: Yüzde 16.30

DEM Parti: Yüzde 4.72

İyi Parti: Yüzde 1.68

ERZÎNGAN

Açılan Sandık oranı:  Yüzde 45.37

MHP: Yüzde 44.88

YÜKSEL ÇAKIR: 27.57

CHP: Yüzde 18.43

YRP: Yüzde 2.06

İyi Parti: Yüzde 1.67

20:19

DEM Parti PKK'nin kurulduğu Fis'te oyların yüzde 89'unu aldı

PKK’nin kuruluşunun ilan edildiği Amed’in Licê ilçesindeki  Fis mahallesinde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), yüzde 89 oyla birinci parti oldu. 190 seçmenin oy kullandığı köyde 170 oy DEM Parti’ye çıktı. 

20:18

Tetwan’da DEM Parti kazandı

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Tetwan’da ezici bir oy oranıyla kazandı. Oy kullanımının ardından yüzlerce kişi DEM Parti Tetwan İlçe Örgütü binasında toplandı. Yüzlerce kişi sık sık “Direne direne kazanacağız”, “Jin jiyan azadî” sloganları attı. DEM Parti Tetwan Belediye Eşbaşkan adayları ise ilçe binasından inerek halkın içine karıştı. Halk eşbaşkan adaylarını “Jin jiyan azadî” sloganı ve alkışlarla karşıladı. DEM Parti Tetwan Belediyesi Eşbaşkan adayı Mümin Erol, AKP’ye ezici bir oy oranıyla kaybettirdiklerini söyledi.  Ardından davul ve zurnayla halaylar çekildi.

20:14

Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı: Sandıklara ve oylarımıza sahip çıkalım

DEM Parti Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak şu ana kadar ortaya çıkan seçim sonuçlarını ANF'ye değerlendirdi. Serra Bucak, “Kürt halkı büyük bir iradeyi açığa çıkarttı. Bu iradenin devam etmesi gerekiyor. Sistemin hilelerine ve baskılarına boyun eğmeyelim. Sandıklara sahip çıkalım” dedi.

DEM Parti Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak şunları belirtti:  “Şu ana kadar gelen verilere göre yüzde 63/64 oranında öndeyiz.  Şu an il binasındayız. Halkımız burada. Halkımız sandıklara sahip çıkıyor. Tüm Kurdistanlılara sesleniyorum. Henüz oyların tümü sayılmadı. Sandıklara ve oylarımıza sahip çıkalım. Kürt halkı büyük bir iradeyi açığa çıkarttı. Bu iradenin devam etmesi gerekiyor. Sistemin hilelerine ve baskılarına boyun eğmeyelim. Birçok ilçemizi alıyoruz. Amed iradesine ve oylarına sahip çıktı."

20:12

DEM Parti Sözcüsü: Bu saatten sonra en büyük görev sandık güvenliğidir

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, kesin olmayan seçim sonuçlarına ilişkin DEM Parti Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.
Ortaya çıkan ilk haritaya göre tekçiliğe dur diyen, toplumu görmezden gelerek kutuplaştıran dile ve uygulamalara karşı çıkan ve katı merkeziyetçiliğe karşı yerel demokrasiyi hatırlatan bir tablo ortaya çıktığını kaydeden Ayşegül Doğan, sonuçları titizlikle ve özenle takip ettiklerini söyledi.

DEM Parti’nin birçok seçim bölgesinde önde gittiğini belirten Ayşegül Doğan, “Iğdır ve Şırnak’ta yaratılmak istenen algının aksine önde gidiyoruz. En büyük görev bu saatten sonra sandık güvenliğidir. Lütfen ama lütfen rehavete kapılmayın. Seçim aynı zamanda sandık güvenliğidir. Sandıklarımızı koruyalım, oylarımızı koruyalım, tutanaklarımızı koruyalım, oyların hangi partilere nasıl yazıldığına özellikle dikkat edelim. Yayılmak istenen algılara kulağımızı kapatalım.

Birçok yerde açık ara öndeyiz

Ayşegül Doğan, şöyle devam etti: “Bunların yanı sıra daha önce bizde olmayan ya da türlü hilelerle bizden alınan, bizden çalınan pek çok yerde açık ara önde olduğumuzu da söylemek isterim. Bunlara ilişkin veriler de netleştikçe sizlerle paylaşacağım. Bizi takip etmeye devam edin. Ancak lütfen titizlikle oyları ve sandıkları korumaya ve zaferimizi garantilemeye dikkat edelim. Çünkü bu zaferi garantileyecek olan da sandık güvenliği için sorumluluk alan arkadaşlarımız, DEM Parti görevlileri, DEM Parti emektarlarıdır. Dolayısıyla önümüzdeki dakikalarda bilgiler geldikçe sizinle paylaşacağız. Ama tekrar ediyorum pek çok seçim bölgesinde bizden zorla alınanı geri aldık, geri almış görünüyoruz. Veriler netleşsin, bilgileri teyit edelim. Büyük seçim hileleri deneyimi biriktiren bu iktidar, neredeyse en kapsamlı seçim hilelerini bugün ortaya koydu. Ama buna rağmen kayyımların bileti kesilmiş ve hilelerle bizden alınanı da geri almak üzereyiz. Bunu müjdelemek ve bunu teyit etmek için sayılı dakikalar içerisindeyiz. Lütfen sandıklarımızı ve oylarımızı koruyalım. Bu süreci birlikte göğüslediğimiz bütün DEM Parti gönüllülerine ve emektarlarına çok teşekkür ederiz.”

19:59

DEP Parti Eş Genel Başkanları: Seçim kurullarını terk etmeyin

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, sanal medya hesaplarından paylaşımda  sandıklara sahip çıkma çağrısı yaptı.

Tülay Hatimoğulları, “Değerli yoldaşlarımız, Demokrasi ve barış için sandıklarda mücadele eden değerli arkadaşlarımız, Seçim zaferine az bir süre kaldı. Hileden beslenen, her türlü hukuksuzluğu uygulayan AKP-MHP ittifakına karşı en güçlü şekilde oylarımızı koruyacağız. İddialıyız, güçlüyüz. Rehavete kapılmıyoruz ve sandıkları terk etmiyoruz” dedi. 

Tuncer Bakırhan da şunları belirtti: “Kıymetli halkımız, Demokrasi emekçisi sandık görevlilerimiz; Sandıklara ve oy torbalarına gözümüz gibi bakacağız. Zafer haberleri hiçbir şekilde sandıkları, ilçe seçim kurullarını terk etmemize neden olmamalı. Hep birlikte en güzel bir biçimde zaferi kutlayacağız. Ama şimdi kutlama değil sandıklara sahip çıkma vakti. Kararlıyız, umutluyuz ama asla rehavete kapılmayacağız.”

19:52

Serhat'ta DEM Parti kazandı

DEM Parti daha önce AKP’nin elinde olan ve kayyum atanarak gasp edilen tüm belediyeleri kazandı.  AKP’nin elinde olan Mûş, Bedlîs, Agirî DEM Parti'ye geçerken, Wan’da 14 ilçe belediyesinin 12’sinde şu an DEM Parti önde gidiyor.

Açıklanan sonuçlara göre Serhat kentlerinde DEM’in kazandığı il, ilçe ve beldeler şunlar:

WAN

*Wan Büyükşehir

*Rêya Armûşê-İpekyolu

*Artemêt/Edremit

*Tuşba/Tuşba

*Ebex/Çaldıran

* Westan/ Gevaş (2019’da AKP kazanmıştı)

* Elbak/ Başkale

* Payîzava/ Gürpınar (2019’da AKP kazanmıştı)

* Şax/ Çatak (2019’da AKP kazanmıştı)

* Serav/ Saray

*Qelgelî/ Özalp

* Bêgirî/ Muradiye

MÛŞ

*Mûş Merkez (2019’da AKP kazanmıştı)

* Milazgir/ Malazgirt (2019’da AKP kazanmıştı)

* Kop/Bulanık

* Gimgim/Varto

* Vartinis beldesi

* Leter/ Elmakaya beldesi (2019’da AKP kazanmıştı)

COLEMÊRG

* Colemêrg Merkez

* Şemzinan/ Şemdinli (2019’da AKP kazanmıştı)

* Gever/ Yüksekova

BEDLÎS

* Bedlîs Merkez (2019’da AKP kazanmıştı)

* Tetwan/ Tatvan  (2019’da AKP kazanmıştı)

* Pirxûs/ Ovakışla

AGIRÎ

*Agirî Merkez (2019’da AKP kazanmıştı)

*Avkevir/Taşlıçay (2019’da AKP kazanmıştı)

* Giyadin/ Diyadin

* Bazîd/ Doğubayazıt

ERZIROM

* Tatos/Tekman

* Qerayazî/Karayazı

* Qereçoban/Karaçoban

ÎDIR

İdir Merkez

QERS

* Qers/ Merkez

* Dîgor (2019’da AKP kazanmıştı)

* Bazarcix/Dağpınar

* Qaxizman/Kağızman (2019’da MHP kazanmıştı)

19:38

Gülistan Kılıç Koçyiğit: Bin 200 oyla öndeyiz

DEM Parti Qers milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, sanal medya hesabı X’ten yaptığı açıklamada  “Kars’ta bize ve İl seçim kuruluna ulaşan ıslak imzalı tutanaklar göre 1200 oy öndeyiz. Bizim olanı almaya çok az kaldı" dedi.

19:23

AKP büyük çöküş yaşıyor

Şu ana kadar açıklanan yerel seçim sonuçlarına göre AKP-MHP iktidarı Türkiye genelinde büyük bir çöküş yaşıyor. AKP-MHP'nin basını da bu hezimeti açıklamak zorunda kaldı. AKP-MHP'nin tüm hileleri de bu sonucu değiştirmeye yetmedi.

19:22

Roboskî’den DEM Parti’ye rekor oy

Şirnex’in Qileban (Uludere) ilçesinde 28 Aralık 2011’de savaş uçaklarının bombardımanında 19’u çocuk 34 kişinin yaşamını yitirdiği Roboskî’de kurulan 8 sandıkta DEM Parti bin 52 oy aldı. AKP ise 191 oy aldı. AKP’ye oyları verenlerin ise korucular ve bölgeye taşınan askerler olduğu belirtiliyor.

19:04

Ekrem İmamoğlu'dan ilk açıklama

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi adayı Ekrem İmamoğlu, "Şu an itibariyle yüzde 45'e doğru giden bir oranda veriye sahibiz. Elde ettiğimiz verilere göre şunu söyleyebiliriz: vatandaşımızın teveccühü ve bize olan inancı karşılığını göstermiştir. İyi verilerle şu anda takip ediyoruz. Dolayısıyla şu an görmüş olduğunuz fotoğraf bizi memnun etmekte. Hiçbir seçim bitmeden sonuçlanmaz" dedi. 

İmamoğlu, sandık görevlilerine de  görev yerlerini terk etmeme çağrısı yaptı.

19:02

Esenyurt’ta "Kent Uzlaşısı" adayı açık ara önde 

İstanbul'un en büyük ilçelerinden biri olan Esenyurt'ta ilk verilere göre Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) de destek verdiği "Kent Uzlaşısı" adayı açık ara önde. CHP çatısı altında seçimlere giren Ahmet Özer, ilk verilere göre oyların yüzde 53'ü ile seçimi önde götürüyor. 

18:53

Amed halkı DEM Parti il binası önünde kutlamalara başladı 

Kurdistan ve Türkiye’de yapılan yerel seçim oylarının sayımı devam ederken, Kurdistan’ın birçok kentinde DEM Parti büyük farkla önde gidiyor. 

Amed’de de merkez il ve ilçelerde DEM Parti’nin önde gittiği oy sonuçlarının ardından halk DEM Parti il binası önüne akın etmeye başladı.

Halk davul ve şarkılar eşliğinde kayyumları Kurdistan’dan göndermeyi kutluyor. 

18:51

Amed'de oy sayım işlemleri 

18:49

Dersim Merkezi DEM Parti kazandı

Dersim’de il merkezi ve ilçelerinde sonuçlar kesinleşti. Sonuçlara göre Dêrsim’de DEM Parti belediye eşbaşkan adayları Birsen Orhan ve Cevdet Konak, 6 bin 453 oyla birinci seçildi. İkinci sırada yer alan CHP ise 5 bin 262 oy aldı.

İlçelerde ise seçim sonuçları şöyle:

PULUR (OVACIK)

CHP adayı Mustafa Sarıgül 688 oy ile seçimi kazanırken, DEM Parti’nin de arasında bulunduğu Ovacık İttifakı 628 oy alarak ikinci sırada yer aldı. AKP ise 592 oy aldı. Ovacık’ta da DEM Parti’nin oy oranı 2019 seçimlerine nazaran artış gösterdi. CHP adayı Mustafa Sarıgül’ün yüzde 37,1 oy oranıyla kazandığı belediye seçimlerinde HDP adayı Serpil Argın 147 oy alarak yüzde 7,74 oranına sahip olmuştu.

XOZAT (HOZAT)

Xozat’ta Sol Parti adayı Aydın Kaya 476 oy ile Türkiye’deki ilk belediyesini kazandı. CHP’nin 451 oy aldığı ilçede DEM Parti’nin de arasında bulunduğu Hozat İttifakı 422 oy aldı. AKP ise 406 oyda kaldı. 

PÊRTAG (PERTEK)

Pertek’te ise AKP adayı Recai Vural bin 514 seçimlerden ilk sırada çıkarken, DEM Parti’nin de arasında bulunduğu Pertek İttifakı bin 256 oy, CHP ise bin 5 oy aldı.

MAZGÊRT (MAZGİRT)

CHP adayı Ümit Tayhava’nın 401 oyla kazandığı Mazgirt’te DEM Parti’nin de arasında bulunduğu Mazgirt İttifakı 280 oy aldı. 

QISLE (NAZIMİYE)  

Qisle’de de CHP adayı Ali Emrah Tekin 510 oy ile seçimlerden galip ayrılırken, AKP 160, DEM Parti ise 33 oy aldı. 

PÎLEMÛRİYE (PÜLÜMÜR)

CHP adayı Müslüm Tosun 505 oyla ilçede seçimleri kazanan aday olurken, AKP 207 oy alabildi.

PERİ (AKPAZAR)

İttifakın aday gösterdiği Peri Beldesi’nde ise CHP adayı Zeynel Yıldırım 461 oyla kazandı. AKP’nin 449 oy aldığı beldede DEM Parti 276 oy aldı. 

18.47

Ankara, İstanbul ve İzmir’de açık ara ile CHP önde

Açılan yüzde 12,59 sandık oranına göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) önde. İlk verilere göre; İstanbul’da CHP yüzde 59,40, AKP yüzde 37,02, DEM Parti yüzde 2 oy; Ankara’da CHP yüzde 61,16, AKP yüzde 35,84, DEM Parti yüzde 1 oy; İzmir’de ise CHP yüzde 56,11, AKP yüzde 36, 59, DEM Parti yüzde 3,17 oy aldı.

18:40

İlk bilgilere göre Dersim'i DEM Parti kazandı

İlk alınan sonuçlara göre Dersim'i DEM Parti 6750 oy farkla kazandı

18.34

DEM Parti 11 ilde önde, 3 ilde başa baş

DEM Parti, Mêrdîn, Amed, Wan, Colemêrg, Agirî, Bedlîs, Sêrt, Êlih, Dêrsim, Îdir ve Mûş merkezde ilk verilere göre birinci parti. 

Binlerce asker ve polisin seçmen olarak taşındığı Şirnex, Qers ve Çewlîg'de ise yarış DEM Parti ile AKP arasında geçiyor.  

18.25

DEM Parti Amara’da fark attı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın köyü Riha’nın Xelfetî ilçesine bağlı Amara köyünde oy sayım işleminin tamamlandı. Amara’da kurulan 1076 ve 1077 nolu sandıklarda kayıtlı 398 seçmenden 244'ü oy kullandı. Kullanılan oylardan ilçe belediyesi DEM Parti 179, AKP 26, YRP 20, CHP 1, diğer partiler 3 oy alırken, 12 oy ise geçersiz sayıldı.

Büyükşehir Belediyesi için kullanılan 398 oyun 173’ünü DEM Parti alırken, AKP 28, YRP 23 diğer adaylar ise 10 oy aldı. Kullanılan 10 oy ise geçersiz sayıldı.

18:19

 YSK yayın yasağını kaldırdı

Yüksek Seçim Kurulu, yerel seçimlere ilişkin yayın yasağını kaldırdı. 

18.17

Tutanakları Oy ve Ötesi Tutanak Servisi’ne yükleme çağrısı

10 yıldır gönüllü olarak sandık güvenliği için çalışan ve 11 seçim geçiren Oy ve Ötesi Derneği, X hesabından açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Tüm tutanaklar Oy ve Ötesi'ne! Sayım dökümün ardından saat 16.00/17.00 itibariyle Türkiye’nin 81 ilinden her seçmen Oy ve Ötesi Tutanak Servisi’ne tutanaklarını yükleyerek seçim sürecini şeffaf bir şekilde izlememize katkı sunabilir." 

18:13

Sakık:  Bu zafer tüm Ağrılıların

DEM Parti Agirî Milletvekili Sırrı Sakık, oy sayım işlemleri sürerken kente dair sanal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Teşekkürler Ağrı. Bu zafer tüm Ağrılıların" dedi. 

18:08

CHP'nin Ankara'yı kazandığı belirtiliyor

Ankara Büyük Şehir Belediyesi Başkanlığı'nı yeniden CHP adayı Mansur Yavaş'ın kazandığı belirtiliyor.

18.00

DEM Parti Eş Genel Başkanları: Hilelere karşı uyanık olun!

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları, sandık güvenliğine dair sanal medya hesaplarından çağrıda bulundu. 

Bakırhan, "Değerli, emektar sandık görevlilerimiz, kıymetli halkımız; Sandıkları bir an bile boş bırakmayalım. Bilmeliyiz ki boş bıraktığımız her alan, boş bıraktığımız her saniye irade hırsızları için fırsattır. Hilebazlara fırsat vermeyeceğiz. Sakın rehavete kapılmayalım! Oy torbasının İlçe Seçim Kuruluna intikalini dikkatle takip edelim. İlçe Seçim Kurullarındaki birleştirme işlemlerini de büyük bir dikkatle izleyelim. İlçe Seçim Kurullarında sandık sonuçlarının YSK sistemine girişi sırasında yapılabilecek hilelere karşı uyanık olacağız, gözümüzü kırpmayacağız" diye kaydetti. 

Tülay Hatimoğulları ise, "Değerli arkadaşlar, sandık görevlileri ve halklarımız, oy sayımları sürüyor. Her türlü manipülasyona karşı tek bir an bile sandıkları korumaktan vazgeçmeyelim. Rehavete kapılmayalım, iktidarın kara propagandasına karşı irademizi savunalım. Oy torbalarını İlçe Seçim Kuruluna kadar dikkatle takip edelim. Birleştirme işlemlerini dikkatli şekilde izleyelim. Her an hile yapabileceklerini unutmayarak irademize sahip çıkalım" çağrısı yaptı. 

17:54

DEM Parti Til ilçesi ve Vartinis'i kazandı

İlk bilgilere göre DEM Parti'nin Mûş'un Til (Korkut) İlçesi ve Vartinis Beldesi'nde kazandığı belirtiliyor.

17:51

DEM Parti Digor'u kazandı

İlk alınan bilgilere göre Dîgor ve Dîgor'un Bazarcix (Dağpınar) beldesinde DEM Parti'nin kazandığı ifade edildi.

17:44

Deştadarê'yi DEM Parti kazandı

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre: Şırnak’ın Xezek (İdil) ilçesine bağlı Deştadarê (Sırtköy) beldesinde 280 kaçak asker ve polis seçmen de oy kullandı. Buna rağmen Deştadarê beldesini DEM Parti 578 oy ile kazandı. AKP 377 oyda kaldı.

17.09

Ayşegül Doğan: Sandıkların başından ayrılmayalım

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, oy kullanma işlemlerinin bitmesinin ardından kameraların karşısına geçti.

DEM Parti seçmeni olmak için ağır bedeller ödeyen ve bunu büyük bir sorumluluk duygusuyla yapan, sandıklarda oylarını kullanan herkese teşekkür eden Ayşegül Doğan: “DEM Parti halktır” diye gayret gösterenlere minnettar olduklarını vurguladı.

Şimdi bir başka önemli durakta olduklarını belirten Ayşegül Doğan, “Oy kullanmak yetmiyor, hele hele Türkiye’de hiç yetmiyor. Bir de oylarımızı korumamız gerekiyor. Sandıklarınızın başında lütfen ayrılmayın. Sandık görevlileri zaten biliyor oradan ayrılmamaları gerektiğini. Fakat oy kullanan herkes, bu ülkede oyuna sahip çıkma ve sandıklarda oy sayımı bitene kadar kalma hakkına sahiptir. DEM Parti olarak sizlere çağrımız; binbir emekle kullandığınız bu oylara lütfen bu saatten sonra özellikle sahip çıkın. Oylarınız için tuttuğunuz, demokrasi için tuttuğunuz bu nöbet çok kutsal bir iş” dedi.

Manipülasyonlara kulaklarımızı tıkayalım

Ellerine ilk verilerin geçtiği bilgisini veren Ayşegül Doğan, “Çok ciddi bir bilgi kirliliği var. DEM Parti çalışanlarına, emektarlarına, oy kullananlarına sesleniyorum. İlk veriler elimize ulaşmaya başladı. Büyük bir titizlikle gelen veriler işleniyor. Bu verileri bizler paylaşmadığımız sürece lütfen bu konuya ilişkin yapılan manipülasyonlara, algılara dair kulaklarımızı tıkayalım, duymayalım. Bu saatten sonra asıl yapmamız gereken şey oylarımıza, sandıklarımıza sahip çıkmaktır” diye konuştu.

Ayşegül Doğan, takip ettikleri ihlalleri kamuoyuyla paylaştıklarını ifade ederek, “Tek tek tespit ettiğimiz ihlallerin ve suçların altında kalacaklar. Hiçbir irade, halkların iradesinden daha büyük değildir. DEM Parti’nin tarihi bunun özetidir” ifadelerini kullandı.

Ayşegül Doğan, oy verme işlemleri ardından yapılması gerekenleri şöyle aktardı: Bu saatten sonra sandıkları boş bırakmayalım dedik ama bir de ıslak imzalı tutanakları almalıyız, fotoğraflarını çekmeliyiz. 14-28 Mayıs seçimlerinde oylarımız sözüm ona yanlışlıkla başka siyasi partilere yazılmıştı. O yüzden bu konuda da dikkatli olmalıyız. Başka siyasi partilere de yazılan oylar var. Şayet biz onlara ilgili yerlerde gerekli zamanda müdahale etmezsek o sonuçlar farklı şekilde irademizi yansıtmış olur. Bunların yaşanmaması için sandıkları ve görev yerlerimizi hiçbir şekilde terk etmemeliyiz. Ayrıca taşımalı seçmenle ilgili çok sayıda görüntü ve bizim de burada yaptığımız bir açıklama vardı. Aylardır defalarca paylaştık. İtirazlarda, suç duyurularında bulunduk. Ve ilk tespit ettiğimiz zaman bu demin paylaştığım rakamdan, yani 46 bin 901’den çok daha yüksekti. 46 bin 901 ise bizim doğrudan sandıklarını tespit edebildiğimiz taşımalı seçmenler.”

Türk Adalet Bakanı’nın seçimlerin şeffaf bir biçimde yapıldığı açıklamasına atfen de şu soruları yöneltti: “Eğer seçimler şeffaf bir biçimde yapılıyorsa, birincisi; bu taşımalı seçmenlere neden ihtiyaç duydunuz? Bu taşımalar o seçim bölgelerinin kaderini değiştirebilecek şekilde tesadüfen mi yapılmış? Herhalde tesadüf olmadığına hepimiz kaniyizdir. Hiç kimseyi bunun tesadüf olduğuna ikna etmek söz konusu olamaz.”

DEM Parti Sözcüsü, ihlallerin takipçisi olduklarını ve bunlarla ilgili gerekli hukuki süreçleri işleteceklerini söyledi.

Tespit ettikleri ihlalleri yeni gelen verilerle birlikte paylaşmaya devam edeceklerini kaydeden Ayşegül Doğan, “Sandıktaki sayımları takip etmek, sayım bitene kadar orada beklemek hepimizin en doğal ve en meşru hakkı. Sadece sandık görevlilerine oyları ve sandıkları korumayı bırakmamak gerekiyor. Başaracağız, bizi takip etmeye devam edin. Gözünüz kulağınız bizde olsun. Tespit ettiğimiz ihlalleri ve yeni gelen verileri paylaşmaya devam edeceğiz. Lütfen algı yaratmaya çalışanlara aldanmayın. Bu dakikadan sonra yapmamız gereken en önemli şey oyları korumaktır” dedi.

17:07

Meral Danış Beştaş: Sandıkları terk etmeyelim

DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Meral Danış Beştaş, oy kullanma işleminin sona ermesinin ardından sandık görevlilerine çağrı yaptı.

Sanal medya hesabından şu paylaşımda bulunduB “Sevgili sandık kurulu üyelerimiz ve müşahit arkadaşlar; Oy sayımını izleyerek; ıslak imzalı tutanakları teslim almadan sandıkları terk etmeyelim. Genel merkezimizin çağrıları dışında hiç bir bilgiye itibar etmeyelim. Oy sayımı ve sonuçlarla ilgili tespit ettiğiniz usulsüzlükler hakkında itiraz ederek, itirazımızı tutanak altına alalım.”

17:02

İmamoğlu: Sayım işlemleri  titizlikle takip edilmeli

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, oy verme işleminin tamamlanmasının ardından açıklamalarda bulundu. İmamoğlu, "İstanbul’da şu ana kadar olumsuz bir durum yaşanmadı. Şimdi, sayım işleminin görevliler ve vatandaşlar tarafından titizlikle takip edilmesi süreci başladı" dedi.

16.40

AKP adayı ve beraberindeki 150 kişi 5 ayrı yerde toplu oy kullandı

Riha'nın Xelfetî (Halfeti) ilçesinde AKP'li Belediye Başkan adayı ve mevcut belediye başkanı Şeref Albayrak ve beraberindeki 100-150 kişilik grup, 4'ü kırsal olmak üzere 5 ayrı mahallede toplu oy kullandı. ,

DEM Parti avukatları,tutanak aldıkları bu usulsüzlüğe karşı Halfeti Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Yapılan suç duyurularında, Albayrak ve beraberindeki grubun sabahın erken saatlerinden bu yana Qunefirik (Hilallı), Talikan (Özmüş), Beresûr (Savaşan) ve Kavaklıca kırsal mahalleleri ile merkez Siyahgül Mahallesi'nde bulunan Halfeti Anadolu Lisesi'nde toplu oy kullandıkları belirtildi.

16:39

YSK'den gazetecilere görüntü yasağı getirildi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), gazetecilerin oy sayımı sırasında görüntü almasını yasakladı. Bazı seçim bölgelerinde oy sayım sırasında görüntü çeken gazeteciler, polis tarafından sandıkların bulunduğu alanlardan çıkarıldı. 

298 sayılı Seçim Kanunu'na göre, haber amacıyla sandık başı işlemleri sırasında görüntü alması önüne bir engel bulunmuyor. 

16.36

İHD ara raporunu paylaştı: Heyetler engellendi, askerler seçmen olarak taşındı

İnsan Hakları Derneği (İHD) “31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde Yaşanan İhlaller Ara Raporu”nu açıkladı. İHD yazılı açıklamasında, 22 ilde bağımsız seçim gözlemcisi bulundurduklarını belirtti. 

Açıklamada “Derneğimiz adına Siirt Merkez’de görevli 8 kişilik gözlemci grubumuzun; Ağrı’da görevlendirilmiş 7 kişilik gözlemci grubumuzun; Hakkâri Yüksekova’da görevlendirilmiş 5 kişilik bağımsız gözlemci grubumuzun; Mersin’de görevlendirilmiş 14 kişilik bağımsız gözlemci grubumuzun; Van’da görevlendirilmiş 46 kişilik bağımsız gözlemci grubumuzun bazı okullarda gözlem yapmasına güvenlik güçlerinin hiçbir şekilde izin vermedikleri öğrenilmiştir. Van ilinde İHD heyetlerinin gözlem yapmasının Valilik kararıyla engellendiği kolluk güçleri tarafından iletilmiştir” denildi. 

Polis ve askerler sandığa taşındı

Açıklamada devamla şu ifadelere yer verildi: “Mardin’in Dargeçit ve Savur ilçelerinde, Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde, Hakkâri Yüksekova’da, Dersim Merkez ve Nazımiye ilçesinde, Şırnak Merkez’de, Kars, Ağrı ve Iğdır’da polislerin ve askerlerin okullara minibüs, otobüs ve zırhlı araçlarla toplu olarak getirildiği, üniformaları ve bazılarının da silahları ile oy kullandıkları; güvenlik güçlerinin kayıtlı olduğu bazı sandıklarda sivil vatandaşlarının seçmen olarak kayıtlarının bulunmadığı tarafımıza iletilmiştir.

Her seçimde olduğu gibi başta Urfa Merkez olmak üzere, Urfa’nın bazı ilçe ve köylerinde toplu ve açık oy kullanıldığı, bazı seçmenlerin kullandıkları oy pusulalarını sosyal medya hesaplarından paylaştıkları ve bu paylaşım karşılığı para aldıkları iddia edilmektedir.

Bursa’da 1 ölü, 3 yaralı

Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde düzenlenen bir eğlencede, yerel seçimlerde akrabalarından olmayan muhtar adayını desteklediği iddiasıyla amcasının oğulları E.Y. (36) ve M.Y. tarafından pompalı tüfekle vurulan Yusuf Yiğit hayatını kaybetti saçmaların isabet ettiği biri 3 yaşındaki çocuk 2 kişi de yaralandı.

Riha-Xelfetî

Sabah saat 05.00’te Hilalli İlköğretim Okulu’nun etrafını saran ve silahlı oldukları öğrenilen bir grup, okulda bulunan müşahitleri okuldan çıkararak toplu oy kullandı.

Halfeti Belediye Başkanı ve AKP adayı Şeref Albayrak ve beraberindeki 100 kişi kırsal Talikan (Özmüş) Mahallesi’ndeki ortaokulda birlikte oy kullanmaya çalıştı.

Serêkaniyê

Para karşılığında AKP’ye oy veren kişiler, kurdukları WhatsApp grubunda oy pusulalarının fotoğraflarını paylaştı.

Amed-Sûr

Ağaçlıdere Mahallesi’nde iki grup arasında muhtarlık seçimi nedeniyle çıkan kavgada 1 kişi hayatını kaybetti, 11 kişi yaralandı.

Ağaçlı kırsal mahallesinde muhtarlık seçimleri nedeniyle meydana gelen kavgayı takip etmek için bölgeye giden gazeteciler silahlı saldırıya uğradı. Anadolu Ajansı, Demirören Haber Ajansı ve İhlas Haber Ajansı ekipleri, saldırı sonrası ciddi anlamda can güvenliği tehlikesi yaşadılar.

Çirnik kırsal mahallesinde oy verme işlemleri esnasında silahlı saldırıya uğrayan DEM Partili sandık görevlisi Emin Çelik öldürüldü, 2’si ağır 12 kişi de yaralandı.

Xana Axpar

AKP’nin Xana Axpar (Çınar) adayı, 4 köyün toplam 1200 oyu için 2 milyon TL karşılığında anlaşma yapıldığı, Buna ilişkin muhtarlarla aralarında sözleşme imzalandığı öğrenilmiştir.

Şirnex

Tümgeneral Ömer Keçecigil İlkokulunda 5950 seçmen kayıtlı olduğunu ve aralarında tek bir sivil olmadığını belirten DEM Parti Milletvekilleri ve müşahitleri duruma tepki gösterdi.

Cizîra Botan

AKP’li adayın İYİ Partili sandık görevlisine saldırması üzerine kısa süreli gerginlik çıktı.

İzmir

Ali Şir Nevai Ortaokulu 1010 nolu sandık yüzde 92 engelli 3'üncü Kata verilmiş, YSK'ye bildirilmesine rağmen Şahin Uzun sandıklarda kaydı çıkmamış. Ali Şir Nevai Ortaokulu 1007 nolu sandıkta yürüme zorluğu çeken kişiyi 2'inci Kata vermişler, adı Tülay Özalp, Aynı sandıkta 82 yaşında bir kişi 2'nci kata verilmiş.

Ankara-Çankaya

Turhan Fevzioğlu İlkokulu önünde İyi Parti’nin seçim kampanya materyalleri bulunuyor.

Semsûr-Çêlikan

Pınarbaşı Beldesi’nde Muhammed Yılmaz adlı görevlinin iki kez oy kullandığı tespit edildi.

Mûş

Bir başka ihlal haberi ise Mûş merkezde bulunan Mehmet Akif Ersoy İlkokulu 1108 numaralı sandıktan geldi. Siyah çarşaf giyen bir kadının farklı sandıklarda üç kez oy kullandığı belirtildi.

YSK ve İl, ilçe Seçim Kurulu Başkanlıklarına çağrı yapılan açıklamada, şöyle denildi:

“İnsan Hakları Derneği’nin 22 ilde toplam 300 kişilik bağımsız seçim gözlemi yapmak üzere görevlendirdiği gönüllülerine yönelik yapılan engellemeleri bir an önce sona erdirin; bağımsız seçim gözlemcisi olan İHD üyelerinin güvenlikleri sağlayın ve gözlem yapmalarını kolaylaştırın, seçim güvenliğini tehlikeye atan kişi ve gruplar hakkında etkin soruşturmaları başlatın, yukarıda derneğimizce tespit edilen seçim usulsüzlükleri iddialarına ilişkin gerekli araştırmaları yapın ve gerekli önlemleri alın, yurttaşların doğru ve güncel haber almasına yönelik çalışma yürüten basın mensuplarının can güvenliklerini sağlayın, belediye başkan adayları ile siyasi partiler adına itiraza yetkili olan avukatlar ve siyasi parti görevlilerine yönelik engelleme ve saldırılara ilişkin gerekli önlemleri alın.”

16:33

AKP'liler 5 ayrı yerde oy kullandı

Riha'nın Xelfetî (Halfeti) ilçesinde AKP'li Belediye Başkan adayı ve mevcut belediye başkanı Şeref Albayrak ve beraberindeki 100-150 kişilik grup, 4'ü kırsal olmak üzere 5 ayrı mahallede toplu oy kullandı. 

Ayrıca sabahın erken saatlerinde paylaşılan görüntülerde AKP damgalı YSK mühürlü zarflar ortaya çıktı. Xelfetî’de dışarıdan getirilen pusula ve zarflar olduğu da öne sürüldü.

16:19

TİP ve EMEP taşımalı seçmene tepki gösterdi

Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Emek Partisi (EMEP)  Kurdistan'da AKP-MHP tarafından yapılan polis ve askerlerden oluşan taşımalı seçmene tepki gösterdi.

TİP konuya ilişkin şu paylaşımı yaptı: “DEM Parti’nin güçlü olduğu il ve ilçelerde şehir dışından gelen kolluk kuvvetlerine yasadışı ve organize biçimde oy kullandırıldığı görülmektedir. Kürt halkının iradesine dönük yıllardır süren bu kayyum düzeninin ve darbe girişiminin karşısındayız. Halk kazanacak, onun iradesini gasp etmeye yeltenenler kaybedecek.”

EMEP ise yine X sanal medya hesabından Genel Başkan Seyit Aslan’ın açıklaması da şöyle: “Bütün bunlar yetmedi, şimdi de seçim gününde Kars, Ağrı, Van, Şırnak, Hakkâri gibi bölge illeri başta olmak üzere birçok yerde sivil-silahlı devlet görevlilerinin kayıtlarını taşıyarak, sahte seçmen oylarıyla sonuçları etkilemek istiyor. On binlerce devlet görevlisinin yaşamadıkları yerlerde oy kullandığı görüntüleriyle-belgeleriyle tespit edilmiş durumda. Dahası Diyarbakır’da DEM Parti sandık görevlisinin silahlı saldırıyla katledilmesi, halkın iradesini gasp etmek için her şeyin göze alındığını gösteriyor. Sermayenin saray iktidarının halk iradesine dönük saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Halk iradesinin sandıklara yansıması, sandıktan çıkması, halkın seçtiği adayların sadece ve sadece halk tarafından görevden alındığı bir demokratik seçim anlayışıyla bu irade gaspına karşı mücadele etmeyi sürdüreceğiz. İktidarın her türlü zorbalıkla, kayyum uygulamalarıyla gasp etmeye çalıştığı Kürt halkının iradesinin yanında olacağız.”

16.19

Sêrt’te muhtarlık kavgası: 2 kişi yaşamını yitirdi

Sêrt merkeze bağlı Merke köyünde muhtarlık seçiminde kavga çıktı. Yaşanan kavgada 2 kişinin yaşamını yitirdiği, 4 kişinin ise yaralandığı belirtildi. Kavga sonrası B.K.’nin gözaltına alındığı ifade edildi.  

16:03

Türkiye'de de oy verme işlemi sona erdi

Yerel seçimler için yapılan seçimlerde oy verme işlemi sona erdi. Sayım işlemi başladı. DEM Parti, sandıklara sahip çıkma çağrısı yaptı.

15:44

Mêrdîn'de sandıklar İl Seçim Kurulu'na belediye aracıyla getirildi

 

15:38

İstanbul'dan seçim görüntüleri

 

15:35

Êlih'te bazı okullara zırhlı araçlar konuşlandırıldı

 

15:27

AKP'nin Kurdistan'da seçim hile ve hırsızlıklarının görüntüleri

 

15:18

YSK'den açıklama

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkan Ahmet Yener, seçimlere dair açıklama yaptı. Ahmet Yener, "Saat 17.00 itibariyle kalan illerimizdeki işlemler tamamlanacaktır. Saat 17.00'de tüm oy sayım işlemleriyle ilgili olarak genel bir bilgi vereceğiz. Daha sonra kurulumuz toplantıya geçip yayın yasağının hangi saatlerde kaldırılacağına ilişkin karar vereceğiz" dedi.

15:16

'Süre bitse de sıradaysanız kullanabilirsiniz'

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Genel Merkezde açıklama yaptı. Ayşegül Doğan, "Oy kullanma işlemiyle ilgili şöyle bir bilgilendirme yapmak istiyoruz. Velev ki saatler oy kullanma işleminin tamamlanması gereken dakikada ve zamanda ama siz sıradasınız, sınıfınızdasınız, okuldasınız, yani oy kullanacağınız bölgedesiniz. O durumda oy kullanmaya devam edebilirsiniz. Saat 16.00’yı yani 4’ü, ya da 17.00’yi yani 5’i geçse dahi oylarınızı kullanabilirsiniz. Bu sizin hakkınız" dedi.

'Herkes ses çıkarmalı'

31 merkezde taşımalı seçmen olduğunu vurgulayan Ayşegül Doğan, "Yalnızca irade gaspı değil bir sandık darbesidir. Bu yalnızca DEM Parti’nin mevzusu ve meselesi olmamalı. Muhalefet partileri irade gaspına ve hırsızlığa karşı sesini yükseltmelidir" dedi.
Ayşegül Doğan, şu bilgileri verdi:

"Ağrı Merkez 4168, Ağrı Taşlıçay 204, Batman Hasankeyf 280, Batman Gercüş 274, Bingöl Adaklı 99, Bitlis Merkez 51, Bitlis Tatvan 726, Dersim Mazgirt Akpazar 127, Diyarbakır Eğil 1129, Diyarbakır Hazro 797, Diyarbakır Kulp 1929, Elazığ Karakoçan 519, Erzurum Karaçoban 312, Hakkari Çukurca 3235, Hakkari Derecik 1979, Hakkari Yüksekova, Esendere 953, Hakkari Şemdinli 1886, Iğdır Merkez 4382, Kars Merkez 3842, Mardin Dargeçit 570, Mardin Savur 978, Mersin Akdeniz 460, Muş Malazgirt 609, Siirt Eruh 1071, Siirt Kurtalan 688, Siirt Pervari 33, Siirt Merkez 6328, Şırnak Beytüşşebap 828, Şırnak Güçlükonak 494, Şırnak Merkez 6541, Şırnak Uludere 1409 toplam kaydırılan seçmen sayısı 31 Merkezde tespit edebildiğimiz 46 bin 901."

15:05

Oy kullanma işlemi 32 merkezde sona erdi

Oy kullanma işlemleri çoğunluğu Kuzey Kurdistan’da olmak üzere 32 merkezde sona erdi. 

Oy kullanma işlemlerinin sona erdiği kentler şöyle: Semsûr, Agirî, Artvin, Çewlig, Bedlîs, Amed, Xarpêt, Erzîngan, Erzirom, Dîlok, Giresun, Gümüşhane, Colemêrg, Qers, Meletî, Gurgum, Mêrdîn, Mûş, Ordu, Rize, Sêrt, Sêwaz, Trabzon, Dêrsim, Riha, Wan, Bayburt, Êlih, Şirnex, Erdexan, Îdir ve Kilis.

Diğer kentlerde oy verme işlemi 17.00'da kadar devam edecek.

14:48

Dersim'de oy verme görüntüleri

 

14:45

Ebex'te 180 işçinin oy kullanması engellendi

Wan kayyumu Ebex (Çaldıran) ilçesine seçim görevlisi olarak görevlendirilen 180 kişinin oy kullanmasına izin vermedi 

Kayyum tarafından yönetilen Wan Büyükşehir Belediyesi 30 Mart 2024 tarihli taşıt ve personel görev emriyle belediye bünyesinde çalışan 180 işçiyi seçim bölgesi dışında olan Ebex'te seçim görevlisi olarak görevlendirdi. Hukuka aykırı olan görevlendirme ile 180 işçinin seçme ve seçilme hakkı elinden alınmış oldu.

İtiraza yetkili avukatlar ise İl Seçim Kuruluna başvurarak 180 işçiye görevlendirme belgesi verilmesi talebi etti ancak reddedildi. 

14:28

Türk askeri silahlarıyla oy kullanmaya geldi

Bedlîs'in Tetwan (Tatvan) ilçesinde Karşıyaka Mahallesi’nde bulunan Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’inde 45 asker silahlarıyla oy kullandı. Oy kullananların Reşadiye köyünden getirildiği öğrenildi. 3 transit araçla getirilen askerlerin seçmen listesinde isimleri olduğu belirtildi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) sandık görevlisi “Sivil giyinmeniz lazım” diyerek, askerlerin oy kullanımına uygun davranması gerektiğini söyledi. Askerler ise DEM Parti sandık görevlisinin üstüne giderek, kayıt almasını engelledi.
Hidayet Mahallesi’nde bulunan Vakıfbank Ortaokulu’nda ise 20’den fazla askerin üniformalar ile oy kullandığı belirtildi. 

14:27

Oy için bin asker getirildi

Xarpêt’in (Elazığ) Dep (Karakoçan) ilçesinde yerel yönetim seçimleri için oy kullanma işlemi devam ediyor. Kurdistan’daki birçok kent, ilçe ve köyde olduğu gibi Dep’te de seçmen kaydırıldığı öğrenildi.  Dep’in Nuri Özaltın İlköğretim Okulu’nda yaklaşık bin askerin oy kullanmak için geldiği tespit edildi. 

14:27

Sêrt'te AKP'li hırsızların görüntüleri

14:15

Şirnex'te AKP'nin hırsızları görüntülendi

14:13

Herkes sandıkların, oy torbalarının başında olsun

Konya’da da DEM Parti Cihanbeyli Belediyesi Eşbaşkan Adayı Eylül Yaylacı, ilçedeki Güven Belgin Anadolu Lisesinde oyunu kullandı.
Seçimlerde yoğun şekilde usulsüzlükler yaşandığını dile getiren Eylül Yaylacı, şunları söyledi: “Halkımızı sandıklara sahip çıkmaya çağırıyoruz. Seçim saatinin bitimine kadar kimse sandıkları boş bırakmasın. İlçe seçim kurulu aşamasına gelene kadar herkes sandıkların, okulların ve oy torbalarının başında olsun."

14:13

Agirî'de çağrı: Gelin ve iradenizi koruyun


DEM Parti Agirî Belediye Eşbaşkan Adayı Hazal Aras, kentteki sandıklarda çok sayıda asker ve polisin oy kullanması nedeniyle halka “gelin ve iradenizi sergileyin” çağrısında bulundu.

Hazal Aras, “Ağrı halkı olmak üzere tüm Türkiye halkına sesleniyorum. Sabah saatlerinden itibaren okul gezilerimize başladık. Fakat Ağrı işgal altında bir görüntü sergilendi. Binlerce asker ve polis Ağrı’ya getirilerek oy kullandırtıldı. Halkımızı sandıklara davet ediyoruz. Lütfen Ağrı halkı iradisine sahip çıksın. Halkı sandıklara davet ediyoruz. Lütfen gelin ve iradenizi sergileyin. Sizin iradenize Bayburtlu, Giresunlu, Erzurumlu, Erzincanlı bir askerin müdahale etmesine izin vermeyin. Saat 16.00’da oy kullanım süresi bitiyor. Ağrı halkı sandıklara gelmesi ve iradesine sahip çıkması gerekiyor” dedi. 

14:11

DEP Parti Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş'ten oy kullanma çağrısı

14:08

DEM Parti Sözcüsü: Oy kullanalım, sandıkları terk etmeyelim
DEM Partisi Sözcüsü Ayşegül Doğan, henüz oy kullanmayanları sandıklara çağırdı. Ayşegül Doğan, halka sandıkları terk etmeme çağrısı yaparak, şöyle dedi: “Lütfen rehavete kapılmayın ve oylarınızı kullanın. DEM Parti adına oylarınızı kullanmaya davet ediyoruz. Batıda oy kullanma işlemleri saat 17.00’a kadar devam ediyor ama Kurdistan’da saat 16’ya kadar oy kullanabiliyorsunuz. Az kaldı, boş vermeyelim ve oyumuzu kullanarak bu gece yerellerimizi mora boyayalım. Tek bir oy ile bahara uyanabiliriz. Yeni bir başlangıç yapabiliriz. Oy kullandığınız hiçbir alanı terk etmeyin. Sandıkları koruyun, oylarınızı koruyun. Oy sayım işlemleri bitene kadar kesinlikle bulunduğumuz sandıkları yerleri terk etmeyin."

13:57

İdîr seçim çağrısı

13:55

Kerboran'dan sandıklara gidin oy verin çağrısı

13:50

Bir sandıktaki 120 seçmenin sadece biri Qers’e kayıtlı

İktidarın toplu taşıma ile seçim hilelerinden birinin adresi olan Qers’te, otobüslerle Cumhuriyet Mahallesi Atatürk İlkokulu, Fevzi Çakmak Mahallesinde Cumhuriyet Ortaokulu ve Yeni Mahalle Alparslan Ortaokulu’na askerler taşındı. Atatürk Ortaokulu 1042 Nolu sandıkta kayıtlı 120 seçmenden sadece birinin ikamet kaydının Qers’te olduğu ortaya çıktı. Diğer tüm oy kullananların dışarıdan taşınan seçmenler olduğu anlaşıldı

13:50

Kurdistan'da oy verme işlemi saat 16.00'da sona erecek

Kurdistan'da yerel seçimler için oy verme işlemi saat 16.00'da son bulacak.  DEM Parti, herkesi sandıklara giderek oy kullanmaya çağırdı. DEP Parti, oy verme işlemi sonrasında da sandıklara sahip çıkmaya çağırdı.

13:44

Bedlîs çağrı: Herkes oyunu kullanmalı

 

13:42

Riha'da önceden AKP için mühürlenmiş oylar görüntülendi

 

13:24

Taşımalı seçmene tepki:  Onursuzlar, terbiyesizler, hırsızlar

AKP-MHP hükümetinin korsan bir şekilde oy kullanmaları için gönderdiği, polis ve askerlerden oluşan taşımalı seçmene Şırnex’te halk tepki gösterdi. Halk, oy kullanmaya gidenlere, "Bir kereliğine gelmişsiniz, yazıklar olsun. Konuş sen nerelisin? Kölesiniz köle. Onursuzlar, terbiyesizler, hırsızlar“ şeklinde tepki gösterdi. 

 13:21

DEM Parti'den çağrı: Sandığa git oyunu kullan

 

13:19

AKP Midyad adayı, sandık görevlisine saldırdı

AKP’li Mîdyad Belediye Başkan adayı Veysi Şahin, Demokrat Parti’nin sandık görevlisine saldırarak, şiddet uyguladı. 

Alınan bilgilere göre Mêrdîn’de AKP’li Mîdyad Belediye Başkan adayı Veysi Şahin, beraberindekilerle birlikte Atatürk Ortaokulu’nda Demokrat Parti’nin sandık görevlisi İ.A.’ya saldırdı. Saldırıda sandık görevlisi yaralanarak, hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili tutanak tutuldu. 

13:14

Newroz Uysal: herkes sandığa gidip oy kullanmalı

13:07

DEM Parti Amed adaylarından oy kullanmaya çağırdı

Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayları Doğan Hatun ve Serra Bucak, halka oy kullanma ve sandıklara sahip çıkma çağrısında bulundu. Doğan Hatun, Newroz coşkusunun halkı ayağa kaldırdığını belirterek, oy kullanmaya davet etti. Oy kullanmayanları saat 16.00'ya kadar sandıklara gitmeye çağıran Doğan Hatun, "Gelin, sandıklarınıza, oylarınıza sahip çıkın. Akşam, coşkumuz daha da artsın" dedi. Serra Bucak ise tüm Amed halkını oy kullanmaya çağırarak, iradelerine sahip çıkmalarını istedi.

13:01

Polisler DEM Parti Mêrdîn Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Devrim Demir'in gözüne gaz sıktı

 

12:56

120 yaşındaki kadın da sandık başında

Sêrt merkezde, DEM Parti seçmeninin ağırlıklı olduğu mahallelerde yaşlısıyla genciyle, engellisiyle sandığa gidenler, “Kayyumları göndereceğiz” mesajını verdi.
Okullarda özellikle sandığa gidemeyecek halde olanlar ya ailesinin ya da partinin imkânıyla sandığa getiriliyor. 120 yaşındaki bir kadın da oğlunun kucağında sandığa gidenlerden biri. Sandığa gittiği sırada zafer işareti yapan kadın, büyük bir sevinçle oyunu kullandı. 

12:55

Çewlig'de yoğun katılım

Çewlig'de sabahın erken saatlerinden itibaren halk sandıklara akın etti. Kanîreş, Dêrê Hani (Genç) ilçesinin Simani Mahallesi katılımın yoğun olduğu yerlerden oldu.

12:55

Dersim halkı sandıklara akın etti

DEM Parti’nin Dersim İttifakı’yla seçime girdiği Dersim’de, sandıklara olan ilgi dikkat çekti. Saat 07.00 itibarıyla sandıklara akın eden Dersimliler, 69 bin seçmen için kurulan 516 sandıkta oy kullanmaya başladı.

DEM Parti İl Binası’nda kurulan Kriz Koordinasyon Merkezi’nde seçim güvenliğine dair kentin her bölgesine dair çalışmalar yürütülüyor.

 

12:54

Îdir'den bir fotoğraf karesi: DEM Parti için oy kullanmaya gidiyorlar

12:52

Kayyumları göndermek için sandığa


Êlih’te genç, kadın, yaşlı, engelli demeden halk, sabahın erken saatlerinde oy kullanmaya geldi. DEM Parti Êlih Belediye Eşbaşkan Adayı Gülistan Sönük oyunu kullanarak, sandıkları koruma çağrısı yaptı. Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan Cumhuriyet İlkokulu’nda oyunu kullanan Gülistan Sönük, Kürt halkının bu seçimden başarı ile çıkıp kayyumları yüksek bir oy oranı ile göndereceklerini söyledi.
Pazaryeri Mahallesi’nde oy kullanan 98 yaşındaki kadın, bastonuyla gelen yaşlılar, oy kullanmaya zafer işareti yaparak gidenler de dikkat çekti.
Amed’de oyunu kullanan DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır da sandıkların güvenliği konusunda bilgi aldı. 

 

12:51

Yaşlılar dayanışarak oy kullanmaya gitti

Amed’in Bajara Nû ilçesinde bulunan okullarda seçimlere katılım yoğundu. Özellikle yaşlılar erken saatlerde çocuklarıyla gelerek oy kullandı. Kızının yardımıyla okul merdivenleri çıkan bir anne, yürümekte zorlansa da sandık başına gitti. Bajara Nû ilçesinde bulunan Fatih Anadolu Lisesi’nde oy kullanmaya gelen iki yaşlı erkek yaşlı da birbirlerinden destek alarak, oylarını kullanacakları alana geldi. Yaşlıların dayanışması dikkat çekti.

Rezan, Sûr, Gêl, Pasur’da taşıma oylara karşı ilçe halkı sandıklarına sahip çıkmak için oy kullanmaya  yoğun katılım gösterdi. 

 

12:51

Kurdistanlılar iradesine sahip çıkıyor

Agirî'de tüm saldırı, hile ve engellemelere rağmen halk saldıklara oy kullanmaya gidiyor.  Yaşlılardan, hastalara kadar tüm Kurdistan halkı iradesine sahip çıkıyor.

 

12:46

Şirnex'te halk AKP'lilere hırsız var diye tepki gösterdi

 

12:41

DEM Parti: Tek bir oyun heba edilmesine izin vermeyeceğiz

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, devam eden seçim sürecinde birçok usulsüzlük ve bilgi kirliliği yaşandığını belirterek seçmenleri uyardı. Ayşegül Doğan, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında seçmenlere oylarını kullanmaları ve sandıklara sahip çıkma çağrısında bulundu. Sahada neler yaşandığı konusunda sürekli bilgi alışverişinde bulunduklarını ifade eden Ayşegül Doğan, "DEM Parti tüm gücüyle sahada. Müsterih olun" diye ekledi. 

Seçmenlere seslenerek, "Öfkenizi oy kullanarak sandıklara akıtın. Oy kullanın sandıklarınıza sahip çıkın ki iradenizin gücü, irademizin gücü ortaya çıksın" diyen Ayşegül Doğan, şu çağrıda bulundu: “Lütfen oyunuzu kullanmaya gidiniz, oylarınızı kullanınız, iradenize sahip çıkınız ve oylarınızı kullandıktan sonra oy kullandığınız sandığı, oy kullandığınız bölgeyi terk etmeyin. Bu sizin hakkınız."

Tek bir oyun dahi heba edilmesine izin vermeyeceklerini belirten Ayşegül Doğan, "Her bir oy demokrasi, özgürlük, adalet ve barış için kullanılıyor" ifadesini kullandı.


 

12:33

Mithat Sancar ve Ömer Öcalan'dan halka çağrı

Riha'nın Xelfetî (Halfeti) ilçesinde AKP'li aday Şeref Albayrak ve beraberindeki ekip, Qunefirik (Hilallı), Talikan (Özmüş), Beresûr (Savaşan) ve Kavaklıca kırsal mahalleleri ile merkez Siyahgül Mahallesi'nde bulunan Halfeti Anadolu Lisesi'nde dışarıdan getirdikleri zarf ve pusulalarla oy kullandı. DEM Parti, bunun üzerine oy kullanmanın sürdüğü liseye gitti.

 Berecûk'ten (Birecek) ilçesinden geldikleri belirlenen 50 kişilik grup, DEM Partili heyete saldırdı. Polisin gaz sıkması üzerine DEM Partililer, Halfeti Adliyesi önüne geçti. DEM Parti Riha milletvekilleri Ömer Öcalan ve Mithat Sancar, burada açıklama yaptı. Ömer Öcalan, "Oy kullanan tüm halkımızı Xelfetî Adliyesi önüne çağırıyoruz" dedi. Sancar ise "Hilallı, Özmüş, Kavaklıca, Savaşan ve merkezlerde itiraz ettiğimiz için saldırıya uğradık. Halkın iradesinin sandıktan çıkması için biz elimizden gelen her şeyi yapmayı sürdürüyoruz. Hakkımız olanı almak için uğraşıyoruz. Halkımız kendisine inansın ve güvensin. İrademizi çaldırmayız, gasp ettirmeyiz. Halkımıza çağrımızdır; kararlı duralım. Halk sandığa gitmemezlik etmesin" dedi.

 

12:32

DEM Parti adayları: İrademize sahip çıkalım

Antalya'da halk sandıkların kurulu olduğu okullarda oy kullandı. Kentteki DEM Parti adayları da halkı sandığa gidip oy kullanmaya ve iradesine sahip çıkmaya çağırdı.


 

12:26

Adana'da sandık başlarında kuyruk oluştu

Adana halkı, sabahın erken saatlerinde sandıkların kurulu olduğu okullara giderek oy kullandı. Okul çevrelerinde seçmenlerin yoğunluğu dikkat çekerken, sandık başında ise kuyrukların oluştu.

 

12:26

Hatay'da katılım yoğun: Konteynerlerde oy kullanıldı

6 Şubat Mereş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'da halk, kurulan konteynerlerde oy kullandı. Yerel seçim için Hatay'da 3 bin 424 sandık kurulurken, depremde hasar gören okulların bahçelerine konteyner yerleştirildi. 

 

12:25

Mersin'de siyasetçi ve avukatlar görev başında

Mersin’in Akdeniz ilçesindeki halk, sabahın erken saatlerinden itibaren oy kullanmak üzere sandık başına gitti. Okul bahçeleri dolup taşarken, seçim sırasında DEM Partililer ise yoğun ilgiyle karşılandı.

Akdeniz Belediye eşbaşkan adayları Nuriye Arslan ve Hoşyar Sarıyıldız, okullarda alkışlarla karşılandı. Eşbaşkanlar, sandıklara sahip çıkma çağrısı yaptı. DEM Parti yöneticileri, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar da sandık başında meydana gelebilecek usulsüzlükleri engellemek üzere okulları ziyaret ediyor.

12:21

DEM Parti Amed'de AKP'nin kaçak seçmenlerine tepki gösterdi

 

12:18

Colemêrg Eşbaşkanı oyunu kullandı

 

12:10

DEM Parti:  Ne yaparsanız yapın biz kazacağız, herkes oyunu kullanmalı

DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş ve Mêrdîn Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk ortak açıklama yaptı. Açıklamada, "Siz ne yaparsanız yapın Savur halkı sandık başına gelecek, oyunu kullanacak, sandığa sahip çıkacak. Biz bu seçimi kazanacağız" denildi.

12:02

Serhat'ta oyunu kullanmayan kalmasın!

Serhat'ta oy verme işleminin bitmesine 3 saat kalırken, halk oy kullanacakları sınıf önlerinde uzun kuyruklar oluşturdu. Rêya Armûşê (İpekyolu) ilçesine bağlı Xaçort, Karşıyaka, Yenimahalle’de halk sandıklara akın etti. Önceki yıllara göre sandığa gitme oranının düşük olduğu gözlemlenirken, DEM Parti adayları ve il, ilçe eşbaşkanları halkı sandığa, oy kullanmaya davet etti. Özellikle taşımalı seçmenlere ilişkin çıkan görüntülere tepki gösteren halk, bazı mahallelerde sandıklara gitmeyen insanları ziyaret ederek oy kullanmaya çağırdı.

Son saatlere girerken yoğunluğun daha da artması beklenirken, oy verme saati tamamlandığı sırada kuyrukta bekleyenler oylarını kullanabilecek. DEM Parti yetkilileri yurttaşları sandıkları terk etmeme ve iradelerine sahip çıkmaya çağırdı. 

11:59

Ahmet Türk: Herkes oy kullanmaya gitmeli!

DEM Parti Mêrdîn Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Ahmet Türk, herkesi oy kullanmaya ve sandıklara sahip çıkmaya çağırdı.

 

11:59

Qereçoban’da AKP’nin sahte seçmenleri görüntülendi

Erzîrom'un Qereçoban ilçesine bağlı Hacılar Mahallesi'nde, AKP'ye ait sahte seçmenlerin toplu olarak oy kullandığı görüntülendi. 

Yasalara göre, kolluk kuvvetlerinin sandık alanında belirli bir mesafede ve oy kullanma alanı dışında beklemesi gerektiği belirtilirken, görüntülerde kolluk kuvvetlerinin oy işlemi yapılan okul içinde bulunduğu gözlemlendi. 

Seçim yasasına aykırı bu görüntüler ortaya çıkarken, okul dışında bekletilen araçlarda da sahte seçmenlerin farklı mahallelere götürüldüğü iddia ediliyor. Erzîrom'dan alınan bilgilere göre, asker ve polislerden oluşan sahte seçmenlere farklı mahallelerde toplu olarak oy kullandırılıyor.

 

11:56

DEM Parti Sözcüsü: Herkes oyunu kullanmaya gitmeli!

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, devam eden seçimlere ilişkin parti genel merkezinde basın toplantısı düzenliyor. Doğan, "Bilgi kirliliğine kulaklarınızı kapatın, oylarınızı kullanın. Başaracağız" açıklaması yaptı. 

11:55

Şirnex'te AKP'li kaçak seçmene tepki 

 

11:55

Îdir’da seçmenler kasıtlı engelleniyor, cezalar kesiliyor

Îdir Seçim Kriz Koordinasyonu, Îdir'daki seçim sürecinde yaşanan skandalları aktardı. Kriz masasından paylaşılan bilgilere göre, gönüllü seçmen taşıyan şoförlerin minibüslerine engel olunuyor ve ceza kesiliyor.

Okulların bahçelerine çevik kuvvet ekipleri yerleştirildiği, polislerin koridorları doldurduğu; İstanbul'dan gelen seçmen otobüsünün Suveren kontrol noktasında durdurulduğu belirtildi. Bir saat boyunca bir kişinin gözaltına alındığı da bildirildi. Avukatların müdahalesi sonucunda gözaltı sona ererken, seçmenlerin gelişi gecikmeye devam etti ve arbede yaşandı. Kriz masası, sürekli geciktirme ve engelleme yaşandığını belirtti. 

 

11:53

94 yaşında DEM Parti için oy kullanmaya gitti

Amed’in Pasur ilçesine bağlı Kerikâ Mahallesi’nde 94 yaşındaki Halime Bayram adlı kadın oy kullanmaya gitti. Çocukları tarafından kucağa alınarak, oy kullanmaya giden Bayram, Zehir Acar İlkokulu’nda oyunu kullandı. 

11:52

DEM Parti Mêrdîn milletvekili Beritan Güneş, taşınan polislere tepki gösterdi

 

11:46

5 bin seçmenden çoğu Şirnex nüfusuna kayıtlı değil

Şirnex’te Tümgeneral Ömer Keçecigil İlkokulu ve Ortaokulu bahçesinde "taşımalı" askerlere tepki gösteren Hüseyin Turhanlı saldırı oldu. Öğretmen Turhanlı,  “hırsızsınız” şeklinde tepki gösterdi. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şirnex Milletvekili Zeki İrmez, İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen ve partililer, askerlerin önünü keserek tepki gösterdi. 

Söz konusu okulda yaklaşık 5 bin seçmen bulunuyor. Ancak listede ismi olanların büyük bölümü Şirnex nüfusuna kayıtlı değil.

11:44

Wêranşar'de 11 kez AKP için oy verdi

Wêranşar (Viranşehir) ilçesine bağlı kırsal Gözlek Mahallesi’nde bulunan ilköğretim okulunda Sait Günaydın, sanal medya hesabından 11 defa AKP’ye oy verdiğini paylaştı. Oy pusulalarının fotoğrafını çekip “Oylar AKP’ye. Al gör Kürdo, 11 tane ben attım” mesajı ile başka bir kişiye gönderen Günaydın,  karşısındaki kişinin kendisini şikayet edeceğini söylemesi üzerine, “Seni gebertirim” dedi.

 

11:43

Çarşaflı kadın 3 kez oy kullandı

Mûş merkezde bulunan Mehmet Akif Ersoy İlkokulu 1108 numaralı sandıktan geldi. Siyah çarşaf giyen bir kadının farklı sandıklarda üç kez oy kullandığı belirtildi. DEM Parti Kriz Koordinasyon Merkezi olaya müdahale ederek, tutanak tutulmasını talep etti. Kriz merkezinin uğraşları sonrası kadının oy kullandığı sandıklara ilişkin tutanak tutuldu.  

Bu arada Milagir’de (Malazgirt), taşımalı seçmenlerin toplu bir şekilde oy kullanmak üzere sıraya girdikleri görüntülere yansıdı.

 

11:41

AKP'liler Muş'ta toplu oy kullandı

Mûş merkeze bağlı Ejmanuk (Güzeltepe) Mahallesi’nde bulunan Güzeltepe Ortaokulu'nda 1034 numaralı sandıkta AKP'li Mûş Belediye Başkan adayı Feyat Asya'nın eşi öncülüğünde toplu oy kullanıldığı ortaya çıktı.  Toplu oy kullanılmasına müdahale eden sandık görevlilerine saldıran AKP'liler, tepkilerin artması üzerine okuldan hızla uzaklaştı.  

DEM Parti Mûş Milletvekili Sümeyye Boz, toplu oy kullanılan sandığın oylarının iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Milletvekili ve ve hukukçuların yoğun çabaları sonucu olaya dair tutanak tutuldu.  Sümeyye Boz, “Güvenlik güçlerinin gözü önünde cereyan eden olaylar var. Okuma yazma bilmeyen yurttaşlar ile birlikte bazı kişiler kabine gönderiliyor. Bu seçimin aslında geçersiz olması gerekiyor. Bizler burada halkımızın iradesini sandığa yansıtması için buradayız ve halk iradesine sahip çıkacağız" dedi.

11:38

Bakırhan: AKP Kürt illerinde kaçak seçmenler kaydırıyor, oy kullandırıyor

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan,  oyunu Ankara’da kullandı.  Tuncer Bakırhan,  “Umarım demokratik bir seçim olur diyeceğim ama buraya gelmeden önce bütün Kürt illerine kaçak seçmenler kaydırdıklarını hep beraber gördük.  O kentlerde yaşamayan asker, polis ve dışarıdan gelen seçmenler oy kullanıyor. En başından seçime bence şaibe karıştırıldı. Ona rağmen bütün gücümüzle halkımızı sandıklara, oy kullanmaya çağırıyoruz. Bugün de dünyanın en güzel kadınına, en nitelikli, en entelektüel, en direngen kadınına oy kullanmaktan dolayı çok mutlu oldum, gurur duydum. Hayırlı olsun” dedi.

 

11:30

Qers’te askerden ‘İl dışından geldik’ itirafı

Binlerce taşıma seçmenin getirildiği Qers'te, otobüslerle Cumhuriyet ile Atatürk Ortaokulu'na getirilen askerler toplu olarak oy kullandı. DEM Partili vekil Gülistan Kılıç Koçyiğit, Qers'te toplu olarak oy kullanılırken "Nereden geldiniz?" diye sorduğu askerden "İl dışından geldik" cevabını aldı.Gülistan Kılıç Koçyiğit bu durum hakkında yaptığı açıklamada, "Dışarıdan getirilen askerler var her yerde. Getirilen bu taşımalı seçmenlerle Kars halkının iradesi ipotek altına alınacak" dedi.
Gülistan Kılıç Koçyiğit, Qers halkını kendi iradesini savunmaya çağırarak, "Burası ile hiçbir şekilde bağı olmayan, bu kente bir daha hiçbir şekilde uğramayacak insanların bu kentin kaderini belirlemesine izin vermeyin" diye ekledi.

11:26

Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayları oyunu kullandı

 

11:14

AKP'li aday ile Gever kayyumu kaymakam sandıkları birlikte geziyor

Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçesine bağlı Xirvate (Büyükçiftlik) ve Bajêrge (Esendere) beldesinde yüzlerce taşımalı askerin oy kullandı. Bajêrge beldesinde, Gever kayyumu olan kaymakam Ömer Cimşit, AKP’li belde belediye başkanı ve aday olan Dırbaz Büyüksu ile sandıkları gezdi.  Tüm oy taşıma işlemlerine rağmen halk, sabahın erken saatlerinde sandık başlarına giderek iradelerine sahip çıkıyor. 

 

11:05

Ahmet Türk: Türk devleti ile yarışıyoruz


Mêrdîn Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Ahmet Türk, oyunu kullandı. Ahmet Türk, “Seçimler için oylarımızı kullandık. Biz hiç bir siyasi parti ile yarışmıyoruz. Devletin kendisi ile yarışıyoruz. Polisiyle, valisiyle, kaymakamıyla yarışıyoruz. Binlerce askeri ve polisi getirerek halkın iradesini ipotek altına almaya çalışarak, başka bir yöntem kullanmaya çalışıyorlar. Stewr’de, Kerboran’da başka yerlerden taşımalı oy getirerek, halk iradesini yok saymaya çalışıyorlar. Elbette ki bu haksızlıktır, bu hukuksuzluktur. Demokratik gelecek için bu bir tehlikedir. İnanıyorum ki halkımız bunu görüyor. Bu yerel seçimlerde tüm halkımızın sandık başında olmasını istiyoruz ve seçimin hayırlara vesile olmasını diliyoruz” dedi.


10:57

Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı: Halkımız oyuna sahip çıksın

Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Serra Bucak oyunu kullandı. Serra Bucak, “Bugün Amed halkının iradesinin sandığa yansıyacağı ve bunun da demokrasiye, barışa vesile olacağı bir seçim olacak. Halkımız oy sayımı bitene kadar okullarından ayrılmasın, oylarına sahip çıksın” dedi.

Peyas adayı Berivan Sincar da aynı okulda oyunu kullandı.

 

10:46

Kerboran'da(Dargeçit) AKP 'nin hırsızlığının görüntüsü

 

 


10:34

Sûr’un köyünde DEM Parti görevlisi AKP’liler tarafından katledildi 

 Sur’a bağlı Çirmiq (Ağaçlıdere) köyünde, DEM Parti alan sözcüsü ve sandık görevlisi Emin Çelik, AKP’liler tarafından katledildi. 

Kurdistan ve Türkiye kentlerinde sabah saatlerinde yerel seçim için oy kullanımı başladı. Seçim öncesi AKP’nin Kürdistan kentlerine yerleştirdiği taşımalı seçmenler toplu olarak oy kullanmak üzere okullara giderken, Amed’în Pasur, Piran ve Sûr ilçelerinde halk ile taşımalı seçmenler arasında tartışmalar yaşandı. 

Sûr’un Çirmiq (Ağaçlıdere) köyünde de 20 gün önce AKP’li muhtar adayı ve yakınları tarafından tehdit edilen DEM Parti alan sözcüsü ve sandık görevlisi Emin Çelik, silahlı saldırı sonucu katledildi. 8 kişinin yaralandığı köyde, askerler tarafından köye giriş çıkışlar yasaklandı. Köyde çatışma sürüyor.

10:32

Bedlîs'in Norşin İlçesi DEM Parti Eşbaşkan adayları sandıkları ziyaret etti

 

10:27

AKP Qereçoban'da da kaçak oy kullandırdı

Erzîrom’un Qereçoban ilçesinde sabah saatlerinde kaçak seçmenlere oy kullandırıldığı bildirildi. İlçe halkı, kaçak seçmenlerin fotoğraflarını çekti ve adreslerinin İlçe Emniyet Müdürlüğü olduğunu belirtti. Daha önce de ilçede tespit edilen 360 kaçak seçmenin adreslerinin emniyet müdürlüğünde olduğu ortaya çıkmıştı. Kaçak seçmenlere tepki gösteren ilçe sakinleri, taşımalı "AKP" taraftarı seçmenlere rağmen kazanacaklarını belirten paylaşımlarda bulunuyor.

10:25

Bedlîs Norşin adayları halka sandığa gitme çağrısı yaptı

 

10:23

DEM Parti Wan Belediye Eşbaşkan adayları: Sandıklara sahip çıkalım

DEM Parti Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan oylarını kullanarak, halka sandığa gitme çağrısında bulundu. Eşbaşkan adayı Neslihan Şedal, "Tüm halka, gençlere sesleniyoruz; oyumuzu kullanarak irademize sahip çıkalım ve sonuçlanana kadar sandıkları terk etmeyelim" dedi. Abdullah Zeydan ise, " Bugün sandık başında görev yapan arkadaşlarımız son işlemler bitene kadar sandıklardan ayrılmamalı, sandıklara sahip çıkmalılar" şeklinde konuştu. 

 

10:12

Şirnex'te seçim hilesi:  Dışarıdan getirilen askerler oy kullanıyor

 

Şirnex’te (Şırnak) toplu bir şekilde oy kullanan askerlerin Ankara, Muğla, Aksaray gibi kentlerden Şirnex merkeze taşındığı tespit edildi. taşınan askerlerin ağırlıklı olarak Gündoğdu Mahallesi’nde bulunan Ömer Keçici Ortaokulu’nda oy kullandıkları görüldü. 

Basa (Güçlükonak) ilçesine bağlı Fındık Beldesi’ndeki Fındık İlkokulu’nda bulunan 1012 nolu sandıktaki 275 seçmenden 175’i askerlerden oluşuyor. Seçmenlerin kütükleri Isparta, Antalya ve Muğla gibi kentlerine kayıtlı.

Qilaban (Uludere) ilçesine bağlı Sêgirkê (Şenoba) Beldesi’nde 17 sandık kuruldu. Belde de her okulun bahçesine askerler yerleştirilirken, Şirnex DEM Parti Milletvekili Newroz Uysal Aslan, duruma tepki gösterdi ve askerlerin okul dışında beklemesi gerektiğini belirtti. 

 

10:08

DEM Parti: Sandığa gidip oy kullanalım, sandıkları koruyalım

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti)  oy verme işlemleri sırasında karşılaşılan usulsüzlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

DEM Parti’nin  sanal medya hesabında yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Müşahitlerimiz, okul ve sandık görevlilerimiz, milletvekillerimiz ve yöneticilerimizle beraber sandıkların başındayız. Daha önce iktidarın merkezi bir şekilde planladığı sahte seçmen oyununu tespit etmiş ve kamuoyu ile paylaşmıştık. Bugün de sandık başındaki arkadaşlarımız ve oy kullanmaya giden halkımız bu sahte seçmenleri suçüstü yakalamış ve belgelemiştir. 

Parti görevlilerimiz iktidar partisinin lehine birden fazla sandıkta oy kullanmaya çalışan devlet görevlilerini tespit etmiş, bu durumu tutanak altına almış ve haklarında suç duyurusunda bulunmuştur. Hiçbir hileye izin vermeyeceğiz. 

İktidar ne yaparsa yapsın başaramayacak. Halkımızın iradesi ve kararlılığı her türlü hileyi boşa çıkaracaktır. 7’den 70’e herkesi sandıklara gitmeye, iradesine sahip çıkmaya ve sandıkları korumaya çağırıyoruz.”


10:01

Sakık: Hırsız var, sandıklara sahip çıkın


DEM Parti Milletvekili Sırrı Sakık,: Bugün onur günüdür. Siyasi görüşünüz ne olursa olsun bu irade gaspına karşı durun. Buraya gelen güvenlik güçleri sizlere sesleniyorum; bir toplu iğne ucu kadar Allah’a inancınız varsa, bu kutsal günde Ağrı halkının iradesini gasp etmeyin. Siz kimsiniz ya! Sizin içinize siniyor mu? Hırsız var, hırsız var! Bu kentte hırsız var. Ey Türkiye kamuoyu günlerdir size feryat ediyoruz. Ağrı’ya binlerce insan getirildi ve bu kentin iradesini gasp etmek istiyorlar. Ben ve arkadaşlarımız günlerdir feryat ediyoruz. Bu kenti kuşatmak istiyorlar. Ne yazık ki Kürt coğrafyasının tümü bir İstanbul etmedi. Herkes oraları konuştu. İktidarı ve muhalefetiyle hepiniz Kürt düşmanısınız. Ağrı halkına çağrımdır; sandıklara sahip çıkın.”


09:59

AKP'liler Mûş'ta da her türlü hileye başvuruyor

Mûş’ta oy kullanma AKP-MHP iktidarının hileleriyle başladı. Merkeze bağlı Ejmanuk (Güzeltepe) mahallesinde AKP’liler toplu oy kullandı. Kriz koordinasyon ekibi ve milletvekillerinin girişimlerine rağmen tutanak tutulmadı. Belediye eşbaşkan adayları ve olaya müdahale etmek isteyen sandık görevlilerine de saldırı gerçekleştirilerek telefonlarına el konuldu. Ejmanuk'ta görevlilere saldıran kişinin AKP adayı Feyat Asya'nın eşi ve korumaları olduğu öğrenildi.

Milazgir’de taşımalı seçmenler toplu oy kullandı. Mengüçlü Mahallesindeki Muhammet Safitürk Ortaokulu’nda 580 oy toplu bir şekilde kullanıldı. Yine Alparslan ilköğretimde de oyların toplu kullandığı öğrenildi.


09:56

AKP para karşılığında oy kullandırıyor

Riha’nın Serêkanîye ilçesinde, AKP’lilerin para karşılığı oy kullandırdığı ve bunun için bir WhatsApp grubu kurduğu ortaya çıktı. Para karşılığında oy kullandırılan kişiler, oylarını AKP’ye verdiklerini gösteren oy pusulası ile birlikte fotoğraflarını bu gruba attı. ‘Atilla Ocağı’ adı verilen bu grupta 296 kişinin ekli olduğu görüldü.

Oy kullanırken fotoğraf çekmenin oyun geçersiz sayılması için yeterli bir belge olduğunu belirten DEM Partili avukatlar, konuya dair İlçe Seçim Kuruluna itirazda bulunacak.

 

09:53

Tülay Hatimoğulları: Oyumuzu kullanalım, sandıkları koruyalım

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde oyunu Adana'da kullandı.  Hatimoğulları çıkışta şu açıklamayı yaptı: "Bir kez daha çağrımızı yineliyoruz. Lütfen her yerde gidelim. Oylarımızı kullanalım. Oylarımızı kullanmakla yetinmeyelim. Sandıklarımıza hep birlikte sahip çıkalım. Kulağımıza gelen bazı şeyler oluyor. Bununla ilgili hep birlikte oyumuzu kullanmak kadar, oyumuzu korumak, sayımlarda doğru sayılmasını sağlamak, bu incelemeleri ve gözlemleri yapmak üzere hep birlikte değerli halkımıza buradan çağrımızı yineliyoruz. Zaten Türkiye'nin her yerinde sandıklarda arkadaşlarımız, avukatlar, müşahitler, sandık görevlileri görevlerini yerine getiriyor. Herkesin emeğine sağlık. Ümit ediyoruz. Türkiye'de halklar kazanır. Ezilen ve sömürülenler kazanır. Kadınlar kazanır, gençler kazanır. Doğa ve insan hakları savunucularının davası kazanır. Hepimize hayırlı uğurlu olsun." 

 

  •  

09:46

AKP muhtarlarla sözleşme imzaladı

 

Amed'in Çınar ilçesinde AKP Belediye Başkan Adayı Davut Arzu, dün Halıören, Görece, Düğrük ve İltaş mahallelerinin muhtarları ile köydeki bin 200 oyun kendisine verilmesi için 2 milyon lira karşılığında sözleşme imzaladı. Sözleşmede, paranın Halıören Mahallesi’nin imamına aktarılacağı, ancak bin 200 oyun AKP’li Davut Arzu’ya verilmemesi halinde sözleşmenin feshedileceğine ve ödemenin yapılmayacağına dair ibarelere yer verildi. 

09:27

DEM Parti sahte seçmene ilişkin açıklama yaptı

DEM Parti Mêrdîn  Milletvekili Beritan Güneş, Stewr (Savur)'e çok sayıda sahte seçmenin getirilmesine ilişkin basın açıklaması yaptı. Halka duyarlılık çağırısı yapan Beritan Güneş, "Siz ne yaparsanız yapın bu halkın iradesi kazanacak" dedi.

 

09:26

YSK Başkanı Kurdistan'daki seçim hilelerini görmezden geldi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener: Tüm il, ilçe seçim kurullarından son durumlarına ilişkin bilgileri aldık. Şu anda sorunsuz olarak oy verme işlemleri devam ediyor. İnşallah gün sonunda da sorunsuz bir şekilde oy verme işlemleri tamamlanıp sayım işlemlerine geçeriz.

YSK Başkanı, AKP-MHP iktidarının Kurdistan kentlerinde "taşımalı" asker ve polislerin toplu bir şekilde sandık başına taşınmasını ise görmezden gelmeyi tercih etti.

09:12

Qers'te askerler toplu oy kullanıyor

Qers'e dışarıdan getirilen askerler toplu bir şekilde minibüslere bindirilerek Qers’in Cumhuriyet Mahallesi’ndeki  Cumhuriyet Ortaokulu ve Atatürk Ortaokulu ’nda  oy kullandı. Cumhuriyet Ortaokulu’nda oy oy kullanmak için gelen  askerler basının görüntüsü alınmasını engelledi.

Cumhuriyet Ortaokulu’nda 550 taşımalı seçmenin kaydedildiği  öğrenildi.

08:59

Sandık görevlisi 2 kez oy kullandı

Semsûr’un Çêlikan ilçesine bağlı Bûlam (Pınarbaşı) Beldesi’nde Muhammed Yılmaz adlı görevlinin iki kez oy kullandığı tespit edildi. Hacilar Mahallesi’nde bulunan Şehit Er Erdal Şireci İlkokulu’ndaki 1030 sayılı sandıkta görevli olan Yılmaz, hem kayıtlı olduğu sandıkta hem de 1031 Nolu sandıkta oy kullandığı belirlendi. DEM Parti, tespit tutanağını sandık kuruluna iletti. Kurul, itirazı kabul ederek, kullanılan oyu geçersiz saydı. 

08:54

AKP Şirnex'e de asker ve polis taşıyor

Şirnex TOKİ’lerdeki Umut Tuncay İlkokulu, Edipbaşar İlkokulu’nda çok sayıda asker üniformalarıyla oy kullanmaya başladı. Konut Mahallesi’nde müşahitler ıslak imzaları olmasına rağmen okula alınmadı. 

Ayrıca sabah saatlerinde çok sayıda otobüs Şirnex’e giriş yaptı. Nazimiye Demirel Kız Meslek ve Teknik Lisesi’nde askerler görevli olmamasına rağmen üniformalı şekilde oy kullandı. Okulda bulunan DEM Parti Milletvekili Zeki İrmez, duruma tepki gösterdi. 

08:51

Stewr'e oy kullanmaya getirilen asker ve polisler görüntülendi

 

 

08:43

Xelfetî'de seçim AKP'lilerin hileleri ile başladı

Riha'nın Xelfetî  (Halfeti) ilçesindeki Hilalli İlköğretim Okulu ve Özmüş Ortaokulu’nda toplu oy kullanıldığı ortaya çıktı. Sabah saat 05.00’te Hilalli İlköğretim Okulu’nun etrafını saran ve silahlı oldukları öğrenilen bir grup, okulda bulunan müşahitleri okuldan çıkararak toplu oy kullandı. Müşahitlerin tehdit edilerek çıkarıldığı okulda, itiraz eden 2 YRP müşahidi darp edildi. 600 seçmenin bulunduğu mahallede yapılan usulsüzlüğe ilişkin tutanak tutulurken, itirazlar üzerine sandıkta oy kullanma işlemi durduruldu.  Okula gelen Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Riha Milletvekili Ömer Öcalan, mevcut belediye başkanı ve adayı Şeref Albayrak, korumaları ve taraftarlarının saldırısına uğradı.  Linç edilmekten son anda kurtulan Öcalan ve DEM Partililerin okuldaki bekleyişi sürüyor.

Ayrıca Xelfetî Belediye Başkanı ve AKP adayı Şeref Albayrak ve beraberindeki 100 kişi kırsal Talikan (Özmüş) mahallesindeki ortaokulda birlikte oy kullanmaya çalıştı. DEM Parti'nin yaptığı itiraza göre, 07.50 sıralarında okula gelen ve birçoğu mahalle kütüğüne kayıtlı olmayan 100 kişinin beraberlerinde getirdikleri zarf ve pusulalarla oy kullandıkları belirtildi. 

Durumu kayıt altına almak isteyen DEM Parti müşahidi darp edilerek telefonundaki görüntüler silindi. Okulun etrafı jandarma ile sarılırken, içeride bulunan tüm görevlilerin dışarı çıkarıldığı öğrenildi. Burada da oy kullanma işleminin durdurulduğu öğrenildi. 

İlçenin Beresûr (Savaşan) kırsal mahallesinde de toplu oy kullanıldığı yönünde bilgiler söz konusu. Yapılan tüm usulsüzlükler DEM Parti tarafından tutanak ile kayıt altına alındı.

08:39

Idir'de oy kullanmaya getirilen asker ve polislerin görüntüsü

 

08:32

Asker ve polisler AKP'lilerle birlikte oy kullanıyor

Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçesine bağlı Xirvate (Büyükçiftlik) ve Bajêrge (Esendere) beldelerinde yüzlerce taşımalı asker ve polis, toplu olarak oy kullanmaya geldi.  Xirvate’de askerler zırhlı araçlarla gelirken; Bajêrge beldesinde ise AKP’lilerle birlikte geldiği görüldü.

08:31

Pasûr'da halk asker ve polislerin oy kullanmasına tepki gösterdi

Amed'in Pasûr (Kulp) ilçesinde Atatürk Ortaokulu, Seyrek Ortaokulu, Hamzalı Canaydın Ortaokulu ve Uzunova Ortaokulu’nda taşımalı asker ve polisler oy kullanmaya başladı. Sivil kıyafetli asker ve polisler, minibüslerle oy kullanacakları okullara taşındı. Oy kullanmak için sandık başına gelen halk,  duruma tepki gösterdi. 

08:28

Mêrdîn'de de asker ve polislere oy kullanıyor

Mêrdîn'in Kerboran (Dargeçit) ve Stewr (Savur) ilçelerinde taşımalı asker ve polisler de oy kullanmaya toplu olarak getirildi. Dargeçit Anadolu Lisesi ve Dargeçit Ortaokulu'ndaki asker ve polisler tespit edildi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) görevlileri Stewr ilçesinde ise, asker ve polislerin Aziz Sancar Ortaokulu ve Nuri Cıngıllıoğlu Lisesi'ne getirilerek oy kullanmasına itiraz etti. Stewr ilçesinde iki okulda oy kullanma işlemi durduruldu.

08:17

Idir'e dışarıdan getirilen askerler oy kullanıyor
 
Uzun süredir AKP-MHP iktidarının dışarıdan taşıma oy getirdiği İdir'de (Iğdır) binlerce askere oy kullandırılıyor. ANF'ye ulaşan görüntülerde İdir Şehir Emin Güner Hatip Lisesi'ne getirilen askerler oy kullanmak için sırada bekliyor. Özellikle sınır ilçesi Aralık'tan getirilen askerler ellerinde seyahat çantası ile gelerek oy kullandı. 1016 nolu sandıkta oy kullanan askerler sabahın dördünde oy kullanacakları okula getirildi.  Askerler oy kullanma işlemi başlamadan oy kullandığı belirtildi. Askerlerin oy kullandığı okulda geniş güvenlik önlemi alınırken, kimse okula yaklaştırılmadı.

Birçok askerin ise sabah saatlerinde uçakla Iğdır'a getirildiği öğrenildi. 

08:01

DBP Eşbaşkanları: Sandıklara sahip çıkalım

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, Amed’in Rezan (Bağlar) ilçesinde oy kullandı. Eşbaşkanlar, sandıklara sahip çıkmaya çağırdı.

00:35

Agirî'de kaçak seçmene suçüstü

Agirî’de DEM Parti’ye karşı hile yoluyla seçim dengesini değiştirmek isteyen AKP/MHP faşist ittifakı kaçak seçmen taşırken suçüstü yakalandı.

Akşam saatlerinde Agirî’ye çok sayıda otobüslerle polis ve askerlerden oluşan kaçak seçmen taşındığı bir vatandaş tarafından görüntülendi. Onlarca otobüsün geçişini anlık görüntüleyen kişi, kaçak seçmenlerin polis ve askerlerden oluştuğu, araçların plakalarının da çıkarıldığı bilgisini paylaşıyor. Tanık, Agirî'ye giriş yapan her yoldan kaçak seçmen akışının olduğunu bildiriyor. 

00:04

AKP Çınar’da 2 milyona oy satın aldı

AKP, Çınar’ın 4 köyünde toplam bin 200 oyu 2 milyon liraya satın aldı.

00:01

30 Büyükşehir Belediyesi için sandık başına gidilecek

Türkiye genelinde 30 Büyükşehir Belediye Başkanları il genelindeki seçmenlerin oylarıyla belirlenecek. Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Amed, Erzirom, Eskişehir, Dîlok, Hatay, İstanbul, İzmir, Mereş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Meletî, Manisa, Mêrdîn, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Riha, Tekirdağ, Trabzon ve Wan'daki tüm seçmenler hem Büyükşehir Belediye Başkanı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık ve ihtiyar heyeti için oy kullanacak.

00:01

61 milyondan fazla seçmen sandık başında

Kurdistan ve Türkiye'de gerçekleştirilecek 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde, 61 milyondan fazla seçmen, yaklaşık 208 bin sandıkta oy kullanacak. 

Seçimlerde oy kullanma saatleri doğu ve batıda farklılık gösteriyor.

Güneş doğuş ve batış saatlerindeki farklılık nedeniyle Semsûr (Adıyaman), Agirî (Ağrı), Artvin, Çewlîk (Bingöl), Bedlîs (Bitlis), Amed (Diyarbakır), Xarpêt (Elazığ), Erzîngan (Erzincan), Erzirom (Erzurum), Dîlok (Antep), Giresun, Gümüşhane, Colemêrg (Hakkari), Qers (Kars), Meletî (Malatya), Mereş (Maraş), Mêrdîn (Mardin), Mûş, Ordu, Rize, Sêrt (Siirt), Sêwaz (Sivas), Trabzon, Dersim, Riha (Urfa), Wan (Van), Bayburt, Êlih (Batman), Şirnex (Şırnak), Erdexan (Ardahan), Îdir (Iğdır) ve Kilis’te oy verme işlemi saat 07:00’da başlayacak ve 16:00’ya kadar devam edecek.

Diğer tüm illerde ise oy verme işlemi 08:00’da başlayacak ve 17:00’ye kadar devam edecek.